Jurečka nevidí prostor pro další zvýšení důchodů. Mimořádná valorizace ale bude nečekaně velká

Ministr Marian Jurečka má připraveno 21 miliard korun pro mimořádnou valorizaci důchodů, což je více, než se původně očekávalo. S dalším zvyšováním v tomto roce ale důchodci počítat nemohou. O pravidelné lednové valorizaci chce vláda ještě jednat.

Foto: Profimedia
Ministr Marian Jurečka.

UPOZORNĚNÍ: Tento článek se vztahuje k valorizaci v roce 2023 a již není aktuální. Informace o valorizaci v lednu 2024 najdete v tomto článku

Inflace za leden, která bude definitivně zveřejněna na začátku příštího týdne, bude zřejmě vyšší, než se čekalo. Díky tomu i důchody v rámci mimořádné valorizace porostou více, než činily původní odhady ministerstva i ekonomů. Vyplývá to z aktuálního prohlášení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, který vystoupil v pořadu Výzva na portálu Seznam Zprávy.

„Počítáme s mimořádnou valorizací důchodů s ohledem na inflaci. Ta proběhne v červnu, máme na to v rozpočtu naalokováno 21 miliard korun. Nevíme, jak dopadne inflace za leden, ale počítáme s touto částkou, asi s tou nejvyšší, která by mohla být,“ konstatoval Jurečka v rozhovoru.

Podle něj by průměrný důchod mohl růst až o 1 000 korun. „Bavíme se o průměrech, což je hodně zavádějící, protože vím, že to nedostane každý, protože výměra bude zvýšena o procenta, ne o absolutní částky. Ale když se budeme bavit o částce, která odpovídá těm 21 miliardám korun, pokud by leden byl inflačně velmi vysoký, tak částka v průměru může být kolem 1 000 korun,“ upřesnil ministr.

Jen procentní výměra

Průměrný důchod je nyní 16 280 korun, takže právě o 1 000 korun pravděpodobně budou zvýšeny důchody pohybující se v této hladině. To by naznačovalo, že mimořádná valorizace bude činit přibližně 8 %. Takže například důchod 20 000 korun se zvýší o 1 288 korun, naproti tomu důchod 10 000 korun pak o 488 korun.

V případě mimořádné valorizace se vždy zvyšuje pouze procentní výměra, nikoliv základní výměra. Abyste si mohli spočítat, o kolik se vám důchod zvýší, je nutné od vašeho důchodu vždy nejprve odečíst 3 900 korun, tedy onu základní výměru.

Podívejte se na příklad:

Pan Bohdan pobírá starobní důchod 12 000 korun. Nejprve tedy provede výpočet 12000-3900, vyjde mu 8100. Z této částky vypočítá 8 % (očekáváná výše mimořádná valorizace podle Mariana Jurečky), tedy celkové navýšení. Pan Bohdan bude mít za těchto podmínek valorizaci 648 korun.

Vyšší důchod, větší valorizace. Proč se důchody nezvyšují všem stejně?

Schillerová: Vláda by měla přidat

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová si myslí, že vzhledem k současnému zdražování a rychlému růstu cen energií není tato valorizace dostatečná. „Já jsem toho názoru, že by se důchodcům mělo přidat ještě nad rámec této mimořádné valorizace, protože jedině tak bychom jim skutečně kompenzovali razantní zdražování, včetně energií. Ve státním rozpočtu by se na to peníze určitě našly,“ napsala Schillerová na svém Facebooku.

To však ministr Marian Jurečka odmítá. „Jestli bychom měli přidávat ještě něco nad to, tak upřímně říkám, že v tento okamžik na to nevidím prostor. Určitě bude další valorizace k 1. lednu 2023, s tím rozhodně počítáme. A jestli tam něco by bylo možné dát navíc, o tom tu debatu určitě povedeme,“ vysvětlil Jurečka.

Vliv na valorizaci v roce 2023

Už nyní je jasné, že chystaná mimořádná valorizace sníží zákonnou valorizaci v lednu 2023. Výši zákonné valorizace vždy ovlivňuje růst mezd a růst cen, přičemž standardně by se započítával růst cen od července 2021 do června 2022. Když ale proběhne mimořádná valorizace, nebude se již jednou započítaný růst cen počítat znovu.

Do valorizace v roce 2023 se tak promítne jen růst cen od února 2022 do června 2022, tedy pouze za pět měsíců místo dvanácti.

Není ale nutné se obávat, že by lednová valorizace byla nepříjemně nízká, protože vysoká inflace se očekává i v dalších měsících. A jak už Marian Jurečka naznačil, bude vláda jednat o dalším navýšení nad rámec zákonné valorizace v roce 2023. Na přesnější informace je ale nutné si ještě počkat, protože o pravidelné lednové valorizaci vláda obvykle začíná jednat v průběhu léta.

Foto: Michal Růžička/MAFRA/Profimedia

Více k tématu