Je valorizace důchodů neférová? Kvůli vysoké inflaci nastává čas na změnu pravidel

Specifikem u valorizace důchodů je zásluhovost. Znamená to, že když se důchody zvyšují o určité procento, více se navýší vysoké důchody. V době vysoké inflace a mimořádných valorizací je však nutné řešit, jestli by se neměl mechanismus změnit.

Foto: Adobe Stock
Důchodce trápí velké zdražování. (ilustrační foto)

Momentálně probíhá červnová mimořádná valorizace důchodů, při které se procentní výměra důchodů zvýší o 8,2 %. Jde o pravidlo dané zákonem, podle kterého se důchody nezvyšují všem o stejnou částku, ale procentně, což má zajišťovat větší zásluhovost. Reálně to znamená, že vyšší důchody se navýší více, například senior s důchodem 10 000 korun získá navíc 501 korun, senior s důchodem 20 000 korun získá 1 321 korun navíc.

V případě řádné lednové valorizace není rozdíl natolik markantní, protože se zároveň zvyšuje i základní výměra důchodu, která je pro všechny důchodce stejná. Mechanismus ale přestává fungovat u mimořádné valorizace v době velmi vysoké inflace. Ta v květnu dosáhla rekordní úrovně 16 %, ale důchody chudým důchodcům se zvýší v červnu jen o pár stokorun.

Například skokově rostoucí ceny energií, které tvoří významnou část výdajů každého důchodce, dopadají na všechny stejně, ale lidem s nízkým důchodem způsobují větší problémy a mimořádná valorizace jim nemusí stačit. Někteří odborníci a politici proto začínají hovořit o tom, že by se měl mechanismus valorizace změnit.

Přehodnocení systému

Na problém upozornil například sociolog Daniel Prokop, který je členem nově ustanovené Národní ekonomické rady vlády (NERV). „Ne že by valorizace byla špatně, je určitě dobře, ale možná bychom měli přehodnotit ten systém. Ve chvíli, kde se zvyšuje cena energií, což postihuje všechny skoro stejně,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Upozornil na to, že chudým důchodcům nemusí valorizace pokrýt všechny rostoucí výdaje. „Chudým, samostatně žijícím důchodcům to možná ani nepokryje ten nárůst a budou potřebovat další pomoc. Měli bychom zvážit jiný systém valorizace, třeba že by se tam přičítala základní složka,“ konstatoval Prokop s tím, že právě osamocení důchodci, třeba vdovy nebo vdovci, jsou v tomto ohledu nejvíce ohrožení.

Už dříve na určité potíže současného mechanismu upozornil také bývalý premiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle něj je valorizace nevýhodná hlavně pro takzvané starodůchodce. Těm se sice důchody mimořádně navyšují v 85 a následně ve 100 letech, ale valorizace jejich věk nijak nereflektuje.

„U valorizačního schématu bychom neměli mít pouze jednoduchý vzoreček, který je vázán na inflaci, tedy vývoj spotřebitelského koše důchodcovských domácností a vývoj průměrných mezd. Měli bychom zohledňovat i dobu odchodu do důchodu. Čili mít tam nějaký koeficient či vzorec, který by zohlednil, že někdo měl nižší vyměřovací základ, protože je mu dnes 80 a do penze šel před 20 lety. Tehdy byly základy úplně jiné, a proto by se to mělo zohledňovat speciálním koeficientem, to je naprosto legitimní,“ uvedl Petr Nečas v rozhovoru pro České důchody.

Petr Fiala promluvil o zvyšování penzí: Důchodci peníze navíc poznají

Šance na změnu existuje

Bývalá ministryně financí a dnes poslankyně Alena Schillerová (ANO) upozornila, že pravidla mimořádné valorizace nepočítaly se současným rekordním zvyšováním cen, a proto by se měla situace řešit. „Jsem otevřena diskusi ohledně kalibrace systému valorizace, můžeme se bavit například o minimální plošné základní částce, protože právě tam vidím ten největší kámen úrazu. Třeba zvyšování cen energií bere vysoce příjmovým důchodcům stejně jako důchodcům s nízkými příjmy,“ uvedla pro České důchody s tím, že než se mechanismus valorizace upraví, měli by důchodci dostat jednorázový mimořádný příspěvek 6000 korun.

O změně by se rádi bavili také zástupci strany KDU-ČSL, jejíž předseda je ministrem práce a sociálních věcí. Senátorka a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková v rozhovoru pro České důchody uvedla: „Změna mimořádné valorizace je určitě téma k diskusi. Protože se podle zákona valorizuje pouze zásluhová procentní část, tak se nižší důchody zvyšují o nižší procento než vyšší důchody. Zároveň však ani vyšší důchody se nezvyšují o celou inflaci. Mimořádná valorizace tak nezachovává kupní sílu důchodů, což by mělo být pravým cílem valorizace. Možným řešením by například mohlo být, že by se do zásluhové části promítla valorizace celého důchodu včetně jeho základní složky, která je pro všechny stejná a činí 10 % průměrné mzdy.“

Podporu by mohla změna mimořádné valorizace získat také u Pirátů. „Ano a intenzivně se o tom bavíme. Jako Piráti jsme již v minulém volebním období podpořili zvýšení základní výměry, díky čemuž je základ všech důchodců vyšší. I připravovaná důchodová reforma, na které se podílíme, počítá s vyšší solidární částí, která zvýší valorizaci především nízko a středně příjmovým důchodcům,“ řekla pro České důchody poslankyně a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Zastáncem revize je také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Myslím si, že ten systém by se dal hledat spravedlivěji, abychom přidávali těm nízkopříjmovým nejvíce,“ uvedl v pořadu Události v České televizi.

TOP09: Je to spravedlivé

Naproti tomu předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová je přesvědčena, že systém valorizace není nutné měnit. „Je to ten nejspravedlivější možný princip a my ho chceme určitě zachovávat,“ uvedla rovněž v České televizi.

Názor ODS, která je nejsilnější stranou vládní koalice, není známý. Portál České důchody žádal o vyjádření k tomuto tématu, ale odpovědi nedorazily. Žádost o rozhovor odmítl také ministr financí Zbyněk Stanjura.

V současné době to vypadá, že podpora změny mechanismu valorizace v Poslanecké sněmovně převažuje, protože vedle hnutí ANO, které má 72 poslanců, ji připouští také Starostové, Piráti a KDU-ČSL. To je již dostatek poslanců, aby úprava valorizace mohla být schválena.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu