Jak vysoké jsou důchody v Česku: Známe nová čísla za rok 2020

Česká správa sociálního zabezpečení zveřejnila nejnovější hladiny starobních důchodů, které pobírají senioři v Česku. Nejčastější výše důchodu se pohybuje mezi 12 až 16 tisíci korun.

Foto: Pixabay
Milion seniorů nedosáhne na průměrný důchod. (ilustrační foto)

Průměrný starobní důchod momentálně činí 15 336 korun, přibližně jeden milion důchodců ale na tuto částku nedosáhne. Jak ukazují nejnovější čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), více než 16 000 korun loni pobíralo „jen“ 769 tisíc seniorů.

Důchody sice každý rok rostou díky valorizaci, která je navíc v posledních letech výrazně vyšší než dříve, statistiky ale ukazují, že situace velké části seniorů se zlepšuje jen pomalu. Stále totiž platí, že nižší důchody se valorizují méně než ty vysoké, takže i nárůsty v nižších finančních hladinách jsou nižší. Pomyslné nůžky mezi nízkými a vysokými důchody se tak neustále rozvírají.

Drtivá většina seniorů pobírá důchod mezi 12 000 až 16 000 korunami, nejpočetnější je skupina v hladině 14 000 až 16 000 korun (celkem 705 tisíc důchodců). Přibývají i senioři s vyššími důchody, nad 20 000 korun už pobírá celkem 105 tisíc lidí.

Hladiny starobních důchodů (čísla ČSSZ k 12/2020)Foto: České důchody

V Česku zatím stále zůstává více než 120 tisíc seniorů, kteří pobírají důchod nižší než 10 000 korun. Právě těmto seniorům by měla nejvíce pomoci plánovaná důchodová reforma, kterou představila ministryně Jana Maláčová. Jejím základem je zavedení takzvaného nultého pilíře ve výši právě 10 000 korun a nejméně tuto částku by tak dostávali všichni senioři, kteří získají minimální počet odpracovaných let.

Statistiky ukazují, že 33 tisíc seniorů dnes stále pobírá v důchodu dokonce méně než 7 000 korun, což je částka, ze které je velmi problematické vůbec vyžít a která se nachází velmi hluboko pod hranicí příjmové chudoby, kterou statistici v Evropě sledují. Tito lidé jsou odkázaní na dávky v hmotné nouzi a musí každé tři měsíce dokládat své příjmy na úřadu práce.

Obecně se ale situace důchodců lepší. Nově přiznané důchody jsou velmi často vyšší než ty stávající, noví senioři zpravidla dostávají částku vyšší, než je průměr v Česku. Nejčastěji byly nové důchody v rozsahu 15 000 až 17 000 korun a více než pětina jich překročila částku 17 tisíc korun (konkrétně šlo o 20 014 seniorů). Platí tedy, že noví důchodci mají obecně vyšší důchody než takzvaní starodůchodci. Podrobně jsme o výši nově přiznávaných důchodů psali v tomto článku.

Momentálně je v Česku celkem 2,4 milionů starobních důchodců, za rok 2020 tento počet klesl o 14 tisíc. Z tohoto počtu je 652 tisíc seniorů v předčasném důchodu.

Foto: Pixabay (hlavní) a České důchody (tabulka)

Více k tématu