V Česku je 44 tisíc důchodců s exekucí. EU je ale neposuzuje jako chudé

Zhruba každý padesátý starobní důchodce je v exekuci a v průměru se mu z důchodu strhává 2449 korun. Pozitivní je, že počet těchto exekucí za poslední rok výrazně klesl.

Zdroj: Pixabay
Seniorka přemýšlí, proč má nízký důchod. (ilustrační foto)

V současné době Česká správa sociálního zabezpečení eviduje celkem 44 113 starobních důchodců, kterým je každý měsíc z důchodu strhávána exekuce. Je to o 6390 méně než před rokem a podle statistik tento počet kontinuálně klesá už od roku 2019. Dlouhodobě klesá také počet invalidních důchodců s exekucí, kterých je momentálně 27 088. Před rokem jich přitom bylo přes 35 tisíc.

Většina starobních důchodců si exekuce přinesla už z předchozího ekonomicky aktivního života. Jak ale ukazuje výzkum Milady Martinkové z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, zhruba 17 až 36 % seniorů se do exekuce dostane až v době pobírání důchodu.

„Mezi nejčastější důvody zadlužení seniorů ústících následně do exekuce patřila podle zkušeností pracovníků občanských poraden především snaha pomoci z finančních problémů členům rodiny,“ konstatuje odborná zpráva.

Druhým nejčastějším důvodem předlužení je nevýhodné uzavření různých smluv s nesrozumitelnými podmínkami. „Nejasné či nesrozumitelné podmínky při sjednávání změn různých smluv se podílely na vzniku dluhů u asi 40 % seniorů v exekuci. V popředí pak stál jako výrazný důvod zadlužení ještě i tlak prodejců při prodejních akcích, při podomním prodeji a podobně,“ uvádí se ve zprávě.

Statistiky o chudobě exekuce nevidí

Exekuce hrají významnou roli také v rámci statistik, které sledují životní úroveň seniorů napříč zeměmi Evropské unie. Z nich čeští důchodci dlouhodobě vycházejí velmi dobře i ve srovnání s Německem, Nizozemskem, Švédskem a dalšími vyspělými zeměmi. Jenže jak upozorňuje sociolog Daniel Prokop, tato srovnání příliš neodpovídají realitě. „Příjmově chudý Němec, Nizozemec a Švéd je životní úrovní podobný středně příjmovému Čechovi,“ říká sociolog.

Dodává, že exekuce se do statistik vůbec nepromítají a je hodnocen pouze vyplácený důchod před exekuční srážkou. Pokud by se exekuce započítaly, chudých seniorů by bylo více. Současné statistické posuzování ze strany EU, na základě kterého se potom hodnotí vyspělost členských zemí a životní úroveň, je tak pokřivené, a bruselští úředníci mají představu, že chudých seniorů je v Česku málo. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Počet exekucí starobních důchodců klesá. (Aktuální čísla ČSSZ)Foto: ČSSZ

Mají důchody podléhat exekuci?

Část odborníků a politiků si myslí, že starobní důchod by vůbec neměl exekucím podléhat. Zastáncem tohoto názoru je například bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle něj by potom nebankovní společnosti přišly o jistotu pravidelně vypláceného důchodu a neposkytovaly by tolik nebezpečných úvěrů.

„Nejvíce stížností je na důchody.“ Ombudsman Křeček o chybách úředníků, které berou lidem peníze

„Myslím, že by pomohlo, kdyby státem vyplácené sociální dávky, a do toho počítám i důchody, byly neexekuovatelné. Tím pádem by tyto často nebankovní společnosti přišly o svou jistotu, na které to mají postavené. A to je podle mě neetické. Někdo pak namítne, že to jim pak nikdo nepůjčí. A já říkám – no a co? Aspoň se nezadluží. Je potřeba lidi chránit,“ řekl exministr pro České důchody.

Škromach je zároveň přesvědčen, že stát by měl stanovit určitou nedotknutelnou částku, která musí být na hranici lidské důstojnosti. „Aby člověk mohl bydlet, uživil se, ošatil se a měl základní potřeby. A to momentálně není respektováno, systém mnohdy lidi vyhání do pochybných ubytoven nebo dokonce na ulici. Takže je tady velký problém a nevyřeší to ani valorizace důchodů, protože ti lidé o to stejně přijdou. Když se jim zvýší důchod, tak se jim zvýší exekuce,“ dodal Škromach.

Více k tématu