Důchodový věk poroste pomaleji, vláda se dohodla na změně reformy

Hlavní představitelé vlády se dohodli na úpravách mechanismu pro zvyšování důchodového věku nad 65 let. Ministr Marian Jurečka oznámil, že se bude vycházet z návrhu demografů a důchodový věk se bude zvyšovat lineárně o jeden měsíc každý rok. Pro budoucí důchodce tedy bude zvyšování mírnější.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala a ministr Marian Jurečka.

Důchodový věk se bude zvyšovat pomaleji, než se původně počítalo. Návrh důchodové reformy, který již schválila vláda, počítal s tím, že růst bude navázán na očekávanou délku dožití. Měl se zvyšovat o nula až dva měsíce ročně, a to podle toho, jak by se ukazatel dožití vyvíjel.

Vládní koalice se nyní po dlouhé debatě shoda, že růst důchodového věku bude pomalejší a předvídatelnější, informoval ministr Marian Jurečka. Věk by se zvyšoval každý rok o jeden měsíc, přičemž první zvýšení nad 65 let by se mělo týkat lidí narozených v roce 1966. Během 10 let tedy dojde k nárůstu důchodového věku o 10 měsíců.

Mírnější a předvídatelnější růst

Nový mechanismus vychází z návrhu, který už dříve předložili odborníci z České demografické společnosti. Podstatné je, že nové tempo nárůstu věku nebude tak vysoké. Podle původního návrhu mohli dnešní čtyřicátníci do důchodu odcházet klidně až mezi 67. a 68. rokem, nyní to bude výrazně méně.

Aktuální změněný návrh počítá s tím, že například lidé narození v roce 1974 budou mít důchodový věk 65 let a 9 měsíců, lidé v roce 1977 pak 66 let. Detailní tabulka bude k dispozici poté, co vláda představí finální návrh.

Původní vládní návrh vycházející z očekávané délky dožití byl podle demografů málo předvídatelný a mohl vytvářet nespravedlnosti mezi jednotlivými ročníky. Potíž byla v tom, že při nečekaných okolnostech, například v době pandemie, by nedokázal zcela reflektovat realitu. Navíc hrozilo, že některý rok by se důchodový věk nezvyšoval vůbec, a další rok by mohl růst o dva měsíce. Komplikované navíc bylo, že by se každý rok nově stanovoval důchodový věk pro lidi, kteří se právě dožili 50 let, což bylo komplikované a nepřehledné.

Náročné profese i výchovné

Představitelé vlády momentálně jednají ještě o některých dalších změnách. Podle informací portálu Seznam Zprávy by se měly týkat například podoby úlev pro náročné profese nebo výchovného. V současném návrhu se počítá s tím, že v budoucnu zůstane výchovné zachováno jen pro třetí a každé další dítě, pro první dvě se má postupně snižovat až na nulu. A právě to by se ještě mohlo zmírnit nebo změnit. Na detaily si ale ještě musíme počkat.

Návrh důchodové reformy již schválila vláda a prošel také prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Úpravy důchodového věku i případné další změny by se tak realizovaly pomocí pozměňovacích návrhů, které by se předložily ve druhém čtení. Pravděpodobně půjde o takzvaný komplexní pozměňovací návrh, který předloží výbor pro sociální politiku.

Právě tento důležitý výbor má jednání naplánováno už na 4. září a jedním z hlavních bodů na programu je právě návrh důchodové reformy. Druhé a třetí čtení by pak poslanci měli uskutečnit během října a listopadu.

Další pozměňovací návrhy lze očekávat také od opozičních hnutí ANO a SPD. Poslanci obou hnutí už například avizovali, že chystají pozměňovací návrh, který ponechá důchodový věk zastropovaný na 65 letech. Další detaily, co budou chtít změnit, ale zatím nejsou známy.

Více k tématu