Na průměrný důchod by mohlo dosáhnout více disidentů, žádali by příbuzní i organizace

Někteří disidenti a lidé, kteří aktivně bojovali proti komunistickému režimu, si nepožádali o osvědčení, díky němuž mají nárok na odškodné a nově také na průměrný důchod. Důvody jsou různé, někteří jsou například přesvědčeni, že aktivní má být v tomto ohledu stát. Podle nové legislativy budou moci za tyto disidenty o osvědčení žádat také členové rodiny nebo různé organizace a spolky.

Foto: Adobe Stock

Disidenti a další účastníci boje proti komunistickému režimu mají nárok na jednorázové odškodnění ve výši 100 000 korun a od letošního března také automatický nárok na starobní důchod v průměrné výši. Není nutné, aby získali všechny povinné doby důchodového pojištění, stačí když dosáhnou důchodového věku.

Změnu, kdy nárok na průměrný důchod vzniká i bez dob pojištění, prosadila vláda Petra Fialy i v reakci na loňský hladovkový protest Jiřího Gruntoráda a Johna Boka před úřadem vlády, při kterém upozorňovali na nedostatečné zajištění ve stáří pro lidi, kteří se komunistické totalitě postavili.

Někteří disidenti nežádají

Současně vláda nechala vypracovat analýzu, která měla identifikovat další možnosti, jak zajistit důstojné důchody a další finanční zajištění právě pro tyto účastníky odboje. Z této analýzy vyplynul i jeden specifický problém, který se těchto lidí týká. Jde o to, že část z nich si o osvědčení o odboji nežádá, přestože by na něj měli nárok. Důvody jsou různé a někdy souvisí i s nedůvěrou ve stát.

„Často je to jistá nedůvěra ve státní orgány, která může pramenit právě i z předchozích osobních a většinou negativních zkušeností se státními orgány, které představovaly totalitní režim. V jiných případech jde o obavy z přílišné administrativní složitosti podání žádosti a obecně z byrokracie spojené s vlastním správním řízením. Ojedinělé nebývá ani jejich přesvědčení, že ocenit boj proti komunistickému režimu a případně uznat zásluhy na jeho pádu by měl stát ex offo, tj. bez toho, že by si o toto ocenění museli aktivně sami žádat,“ uvádí analýza, kterou vláda projednala.

Potíž je v tom, že v současné době musí lidé o osvědčení žádat osobně a nemůže je nikdo zastoupit. Rodinní příslušníci, například manžel nebo manželka, případně různé organizace nebo instituce, mohou žádat pouze v případě, že daná osoba už zemřela.

Budou žádat jiní, stačí souhlas

Vláda proto připravila novelu zákona, která má situaci změnit. Nově budou moci požádat o osvědčení i příbuzní nebo organizace a bude jim k tomu stačit souhlas daného disidenta nebo jiného účastníka odboje. Aktivní souhlas je nutný k tomu, aby se předešlo tomu, že se bude žádat o osvědčení pro osobu, která o to z různých důvodů nemá zájem. Takovým důvodem může být například obava, že by při archivním bádání vyšla najevo souběžná spolupráce s bezpečnostními složkami režimu.

Návrh zákona už prošel Poslaneckou sněmovnou, kde ho hned v prvním čtení schválili poslanci napříč všemi stranami i hnutími, a nyní se čeká na projednání v Senátu.

Celkem bylo doposud podáno 5 813 žádostí o osvědčení účastníka odboje, uznáno bylo celkem 2 361 žádostí. Více než 40 % žádostí bylo podáno za zemřelou osobu. Seznam všech držitelů osvědčení je veřejný a je dostupný na webu Ministerstva obrany.

Dá se očekávat, že v případě finálního schválení této změny se počet žádostí v dohledné době navýší, a to hlavně za žijící disidenty a odbojáře, kteří zatím žádat odmítali. Podmínky pro získání osvědčení jsou popsány tady.

Odškodnění za Asanaci i dohled

Vláda také plánuje, že se by se mohlo zavést speciální odškodnění pro lidi, kteří byli přinuceni k emigraci v rámci akce Asanace. Zároveň by se mělo analyzovat, zda neproběhly i jiné akce podobného charakteru, případně jestli by si odškodnění nezasloužili také ti, na které komunistický režim vyvíjel tlak, ale oni odolali a z Československa neodešli. Jednorázové odškodnění by mohli získat lidé, kteří měli uložený ochranný dohled z důvodů politické perzekuce.

Součástí zmiňované analýzy byly návrhy na rozšíření seznamu prominentních představitelů komunistického režimu, kterým se od letošního roku krátí starobní důchod. Vláda s možností rozšíření souhlasí a v současné době se již řeší další konkrétní funkce, které by mohly seznam rozšířit. Detailně je záměr popsán v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu