Badatelé už našli 4000 prominentních komunistů pro snížení důchodu, další pátrání probíhá

Výzkumníci z Ústavu pro studium totalitních režimů výrazně pokročili s dohledáváním osob, kterých by se mělo týkat snižování starobních důchodů. Za každý rok působení ve vysokých funkcích komunistického režimu před rokem 1989 se důchod krátí o 300 korun. Vláda má nyní v plánu rozšíření seznamu lidí, na které krácení důchodu dopadne.

Foto: České důchody
Ředitel ÚSTR Ladislavc Kudrna a náměstek Kamil Nedvědický.

Přední představitelé minulého režimu mají od března 2024 krácený starobní důchod. Za každý započatý rok práce ve vysoké funkci se dotčeným lidem snižuje procentní výměra důchodu o 300 korun. Není přitom podstatné, zda příslušná činnost nebo funkce byla zaměstnání, či nikoliv. Jde o opatření, které prosazoval ministr Marian Jurečka a tato vláda ho schválila.

Zákon nyní přesně definuje, koho se snižování důchodu týká, ale konkrétní osoby dohledávají pracovníci Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Jejich pátrání probíhá nejen v archivech bezpečnostních složek a armády, ale také v krajských a okresních archivech.

Zatím se krátí 202 důchodů

„Dosud jsme dohledali 4 000 prominentů režimu dle zákona 455/2022 Sb. U 202 osob došlo ke snížení důchodů. V současné době dohledáváme u 89 lidí datum narození a zbývá ještě několik stovek osob, u kterých zjišťujeme, zdali jsou žijící,“ uvedla pro České důchody mluvčí ÚSTR Petra Jungwirthová. Pátrání tedy postupuje rychle dopředu, protože ještě letos v březnu, kdy krácení důchodů začalo, měli badatelé dohledáno jen 1 500 osob.

Identifikace osob je ale pouze první fází procesu, následně musí dojít k dalšímu ověření. Dohledávají se zejména rodná čísla, protože například archivy bezpečnostních složek obvykle obsahují jen data narození. Také se ověřuje, zda dotyčné osoby žijí. Vzhledem k tomu, že od pádu minulého režimu uplynulo bezmála 35 let, už mnoho bývalých prominentních komunistů nežije.

Teprve jakmile je vše detailně ověřeno, se údaje předávají institucím, které vyplácejí důchody, tedy České správě sociálního zabezpečení, Ministerstvu vnitra a Ministerstvu obrany. Tyto instituce už potom krácení příslušným důchodcům oznámí.

„V několika případech se nám stalo, že prominenti se ozývali, že se jedná o někoho jiného, a popírají svou totožnost,“ uvedl Kamil Nedvědický, náměstek ředitele ÚSTR, který má přípravu seznamu prominentních komunistů na starost. Popsal, že někdy proto badatelé pátrali i v místním stranickém tisku, ve kterém se o funkcionářích často psalo a u textů byly jejich tituly a fotografie. Právě důsledné dokládání archivních důkazů je důležité pro případ, že by se dotčené osoby chtěly o krácení důchodu soudit.

Doplňování seznamu do konce roku

Snižování důchodů se momentálně týká lidí, kteří v období 25. února 1948 až 17. listopadu 1989 působili ve vysokých politických funkcích (například ve vládě a ÚV KSČ) nebo měli vysoké postavení v bezpečnostních a justičních složkách, například v StB, SNB, u Pohraniční stráže nebo u generální prokuratury. Nové osoby mohou být na seznam zaraženy až do konce roku 2024, pokud se to nestihne, nebude se jich krácení týkat.

Konkrétní výčet funkcí, kterých se krácení důchodu týká, stanovuje § 67d zákona o důchodovém pojištění. Zjednodušeně jde o následující osoby:

  • Vysoce postavení politici, konkrétně členové vlády, ministři nebo předsedové Národního shromáždění.
  • Členové nebo kandidáti Ústředního výboru Komunistické strany Československa.
  • Plukovníci nebo generálové působící ve Státní bezpečnosti, zpravodajských rozvědkách, armádních orgánech, v Pohraniční stráži, Lidových milicích nebo Sboru národní bezpečnosti.
  • Lidé působící ve vedoucích pozicích státních orgánů, které mohly významně zasahovat do života občanů. Jde například o předsedy nebo primátory národních výborů, okresních výborů, předsedy Nejvyššího soudu nebo generální prokurátory.

Kompletní definice a přehled funkcí, kterých se krácení důchodů aktuálně týká, si můžete zobrazit tady.

Plány na rozšíření seznamu

Vláda by okruh komunistických funkcionářů ráda co nejdříve rozšířila. Už v dubnu projednala rozsáhlou analýzu, která se možným rozšířením seznamu zabývá. „Odborné instituce i odborníci na komunistickou minulost se shodují, že stávající výčet funkcionářů obsažený v zákoně by mohl být rozšířen a že v něm řada tvůrců tehdejšího režimu uvedena není,“ stojí v dokumentu, který portál České důchody získal na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím.

Podle vládní analýzy by se mohl seznam rozšířit například o funkcionáře ve Sboru nápravné výchovy, tedy v tehdejší vězeňské službě. Na ty se totiž zákon v současné podobě vůbec nevztahuje a důchod jim krácen není, přestože by to z logiky zákona dávalo smysl. Zvažují se ale i další funkce. „Jedná se o vedoucí funkce v Lidových milicích, aparát ÚV KSČ a dále funkce církevních a ideologických tajemníků na okresech či krajích,“ upřesnila Petra Jungwirthová z ÚSTR.

Právě odborníci z ÚSTR budou hrát při rozšiřování seznamu důležitou roli, protože vláda ředitele ústavu Ladislava Kudrnu pověřila, aby na návrhu rozšíření spolupracoval s ministrem Marianem Jurečkou. V současné době již probíhají přípravy a jasněji o nových definicích prominentních komunistů má být už do konce srpna.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu