Důchodová reforma je už připravena, na detaily si chvíli počkáme

Velké změny čekají důchodový systém a dotknou se milionů Čechů. Úředníci ministerstva práce a sociálních věcí už napsali návrh nového zákona a nyní se čeká, až vše prodiskutují politici a vláda. Zatím není jasné, o jaké změny půjde, první náznaky už se ale rýsují. Například ženy už by neměly být „trestány“ nižším důchodem za to, že byly několik let doma s dětmi.

Zdroj: Archiv České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) nejprve loni ustavila důchodovou komisi, která má navrhnout změny českých důchodu. A nyní už její ministerstvo sepsalo zákon, který tyto změny převedou do praxe. Portálu České důchody to potvrdilo přímo ministerstvo.

Důchodová reforma je připravená. Půjde o komplexní změny. Vychází z jednání důchodové komise. Podrobněji ji ale představíme až potom, co ji projednáme s koaličním partnerem,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva Kristýna Křupková.

Detaily změn se brzy dozvíme

Jinými slovy, nyní se čeká na politiky z vládních stran, aby to spolu prodiskutovali, a potom se začne nový zákon schvalovat v parlamentu. Výhodou je, že změny vychází právě z návrhů důchodové komise, ve které jsou i zástupci opozičních stran. To znamená, že se schvalováním by neměly být žádné velké komplikace. Ale bude samozřejmě záležet na tom, co ministerstvo předloží.

Maláčová: Důchody nejsou důstojné, chudoba ve stáří má ženskou tvář

A co by se mělo změnit? Zatím to není úplně jasné. Nicméně podle toho, o čem diskutovala komise, by krom jiného mělo jít o následující věci:

  • Spravedlivější důchody pro ženy – ženy dnes mají obecně výrazně nižší důchody než muži. Souvisí to s tím, že ženy mají v zaměstnání obvykle nižší platy, navíc jsou většinou několik let doma s dětmi, což pak ve výsledku také důchod snižuje.
  • Minimální důchod pro všechny – měl by být zavedený garantovaný a důstojný důchod pro všechny bez rozdílu, což by mělo vyřešit situaci extrémně chudých seniorů. Více o jsme o tom psali v dřívějším článku.

Budoucnost důchodového systému

Je pravděpodobné, že se bude řešit také budoucnost důchodového systému. Ten je nyní sice finančně v plusu, ale už během 10 let se situace velmi zkomplikuje, protože do důchodu zamíří silná generace takzvaných Husákových dětí. A na důchody tak bude muset jít ze státního rozpočtu o mnoho miliard korun více. Zatím ale není jasné, jak bude tato záležitost řešena. Už nyní je ale jasné, že se tyto změny dotknou milionů lidí, včetně těch, kteří ještě stále pracují.

Brusel bije na poplach: Češi, mohou vám zkolabovat důchody i zdravotní péče o seniory

Otázkou také zůstává, jestli se nová legislativa stihne schválit ještě před volbami, které se budou konat v roce 2021. Například ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se nedávno vyjádřila skepticky a uvedla, že se důchodová reforma nestihne. Naposledy to řekla v rozhovoru pro časopis Ekonom. „Za tím výrokem si stojím. Vezměte si, že máme rok 2020, a komise pro spravedlivé důchody měla předložit nějaké výstupy ještě před koncem roku 2019,“ uvedla Schillerová s tím, že aby se reforma stihla, muselo by se už o detailech dávno jednat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si ale myslí, že by se schvalování stihnout mělo. „Komise se během podzimu shodla na základních tezích a principech nového reformovaného systému. Je potřeba ještě diskutovat nastavení jednotlivých parametrů. Pokud nebude problém na straně hnutí ANO, tak důchodová reforma není důvod ke skepsi,“ říká mluvčí Kristýna Křupková s tím, že koalice bude reformu řešit už 14. ledna a pokrok v řešení je výrazný.

Více k tématu