Piráti chtějí zpětně snížit valorizace předčasných důchodů

Lidé, kteří požádali o předčasný důchod v posledních dvou letech, by měli mít pomalejší valorizaci. Tuto změnu zákona plánují předložit poslanci České pirátské strany. Důvodem je, že předčasné důchody měly kvůli mimořádným valorizacím výhodnější podmínky. Myšlenku podporují i některé další vládní strany.

Foto: Profimedia
Poslanec Jakub Michálek.

Během let 2022 a 2023 požádalo o předčasný důchod téměř 180 tisíc lidí, což představovalo nejvíce žádostí v historii. Velká část tak učinila kvůli výhodnějším podmínkám, protože zejména v roce 2022 se žádost o předčasný důchod finančně vyplatila díky dvěma mimořádným valorizacím. Lidé, kteří si tak nechali přiznat předčasný důchod v roce 2022, dostali výrazně vyšší důchod, než lidé s řádným důchodem přiznaným o rok později.

Poslanci Pirátů jsou přesvědčeni, že tato finanční výhoda je neoprávněná. V plánu mají navrhnout legislativu, která by lidem v předčasném důchodu na několik let zpomalila valorizace. O tomto záměru informoval v České televizi poslanec Jakub Michálek.

Několik let pomalejší valorizace

„Člověk, který pracoval déle, dostává až o 2000 korun nižší důchod, ačkoliv odvedl do toho systému více peněz,“ vysvětlil Jakub Michálek, podle kterého by se těmto lidem měl předčasný důchod zvyšovat pomaleji. „Ti, kteří dneska dostávají více, aby měli do budoucna o něco pomalejší valorizaci po několik let. A naopak ti, kteří dostávají dneska méně, a měli by dostávat více, tak aby měli rychlejší valorizaci,“ popsal plány poslanec.

Kdy a v jaké podobě chtějí pirátští poslanci změnu navrhnout, není v tuto chvíli jasné. Portál České důchody požádal stranu o podrobnější vyjádření, například jsme se dotazovali, jestli by se omezení valorizace týkalo všech předčasných důchodců, nebo jen těch, kteří ho získali za výhodnějších podmínek. Na zaslané otázky ale strana vůbec nereagovala.

Není tedy jisté ani to, jestli v této souvislosti Piráti předloží samostatný návrh zákona, nebo jestli půjde například o pozměňovací návrh při schvalování důchodové reformy. Není také jasné, kolik dalších stran nebo hnutí by návrh podpořilo. Návrh má zatím v této fázi podle České televize podporu u ODS.

Samotná změna je už na první pohled kontroverzní, protože by vytvořila rozdíly mezi skupinami důchodců, zvláště pokud by se pomalejší valorizace týkala pouze předčasných důchodů přiznaných v některých letech. Problematická by rovněž mohla být skutečnost, že by šlo v podstatě o retroaktivní změnu u již přiznaných důchodů. Není tedy vyloučeno, že v případě schválení by se někteří předčasní důchodci obrátili na soud.

Předčasný důchod v roce 2024: Věk, podmínky a krácení

Část lidí i nadále pracovala

Pohled poslance Jakuba Michálka na lidi, kteří o výhodný předčasný důchod v roce 2022 požádali, je navíc zjednodušující. Významná část těchto lidí využila takzvanou zamítačku, což znamená, že si výplatu přiznaného důchodu pozastavili, nadále pracovali a do systému odváděli další peníze. Není přitom zřejmé, jestli by to plánovaná legislativa zohledňovala.

Vláda již v roce 2023 přistoupila k omezení valorizace předčasných důchodů. Dnes platí, že procentní výměra se u důchodu nezvyšuje až do okamžiku dosažení řádného důchodového věku. Toto omezení se netýká všech předčasných důchodů, ale jen těch, které byly přiznány od října 2023 a později, tedy po začátku účinnosti legislativy. Dříve přiznaných důchodů se toto omezení nedotklo.

Foto: Stanislava Benešová/Právo/Profimedia

Důchodový newsletter

Pravidelné novinky a rady k důchodům. Ať vám nic důležitého neunikne!
Newsletter zasíláme zdarma a z odběru se můžete kdykoliv odhlásit v každém zaslaném e-mailu. Pokud důchodové newslettery v doručené poště nevidíte, zkontrolujte si složky Reklamy, Hromadné nebo Spam.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Více k tématu