Důchodci musí počkat. „Na debatu o valorizaci je brzy,“ říká Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová se zatím nechce bavit o tom, jak vysoká by mohla být valorizace důchodů. Už dříve ale naznačila, že bude prosazovat pouze zákonnou valorizaci, která bude pravděpodobně činit v průměru jen 416 korun. Sepsali jsme, co zatím o valorizaci 2022 víme.

Foto: Ministerstvo financí
Ministryně financí Alena Schillerová.

S valorizací důchodů pro rok 2022 to podle dosavadních propočtů nevypadá příliš dobře. Ministryně Jana Maláčová předpokládá o polovinu nižší navýšení důchodů, než tomu bylo letos v lednu. Podle nejpravděpodobnější varianty se důchody zvýší v průměru o 416 korun. Optimistická varianta hovoří o 509 korunách a pesimistická říká, že valorizace bude pouze 324 korun.

Ministryně Maláčová následně v rozhovoru pro České důchody uvedla, že navrhne mimořádnou valorizaci. „Ano máme to v plánu, o částkách se budeme bavit, musíme udržet tempo růstu důchodů. Důchodci nesmí být obětí zrušení superhrubé mzdy ani zadlužení státu v důsledku pandemie,“ uvedla.

Debaty ale ještě nezačaly a striktně je zatím odmítá ministryně financí Alena Schillerová. „Nejprve je jako každý rok nutné vyčkat na výši zákonné valorizace. Tu bych, vzhledem k tomu, že klíčové ukazatele se v době krize chovají specifickým způsobem, nyní nerada předjímala. Teprve poté bude možné na vládní úrovni vést diskusi o dalším postupu,“ řekla Schillerová pro České důchody.

Důchodci proto zatím musí počkat, a to nejméně do léta, kdy budou k dispozici konkrétní čísla. Případné mimořádné valorizace se tak důchodci dočkají zřejmě až na podzim. Její prosazení ale není zdaleka jisté, protože Alena Schillerová už dříve naznačila, že výraznější zvyšování důchodů zřejmě odmítne. „Vzhledem k rozpočtovým otázkám se budu klonit k zákonné valorizaci,“ uvedla pro Českou televizi v pořadu Události.

Co už o valorizaci víme

Zatím lze říct, že zákonná valorizace, která se počítá podle růstu mezd a spotřebitelských cen, bude velmi pravděpodobně nízká. Upozornil na to ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého tak pandemie dopadne i na seniory.

„Mzdy kvůli pandemii neporostou, respektive porostou pomaleji než před ní. Navíc zrušení superhrubé mzdy snižuje zaměstnancům daň ze mzdy, takže své zaměstnavatele tolik netlačí na navýšení mzdy. Což jen vytváří další tlak, jenž způsobuje, a ještě způsobí pomalejší růst mezd – a tedy i starobních důchodů. Co se týče cen, ty by měly letos růst pomaleji než loni. A to i ty, jimž čelí domácnosti důchodců,“ konstatoval Kovanda.

Senioři by tedy měli počítat s valorizací v řádu nižších stokorun. Podle předběžných propočtů by tak senior s důchodem 15 000 korun dostal přidáno 404 korun, s důchodem 13 000 korun pak 334 korun a v případě důchodu 10 000 korun půjde o navýšení 228 korun. Bohužel stále platí pravidlo, že nízké důchody se zvyšují nejméně.

Maláčová chce změnit valorizaci důchodů. Pro všechny seniory budou důležité dva parametry

Novinka od roku 2022

Od roku 2022 ale začne platit novinka, která většině důchodců zvýší lednovou valorizaci. Jde o to, že se začne vyplácet poměrná část valorizace za první měsíc. V současné době dochází k valorizaci vždy ke dni výplaty důchodů a u jednotlivých lidí se tak datum valorizace liší. Nově bude valorizace vždy od 1. ledna pro všechny a poměrné peníze mezi tímto datem a výplatou důchodu budou doplaceny navíc.

Podívejme se, jak by to vypadalo v praxi u pana Josefa a Adama pro důchod 15 000 korun, u kterého má valorizace pro rok 2022 činit 404 korun:

  • Podle současných pravidel by pan Josef dostal 6. ledna 15 404 korun a pan Adam by dostal 24. ledna také 15 404 korun.
  • Podle nových pravidel by pan Josef dostal ještě navíc 78 korun za prvních 6 dnů, celkem by tedy dostal 6. ledna důchod 15 482 korun. Naproti tomu pan Adam by dostal navíc 312 korun za prvních 24 lednových dnů. Tedy 24. ledna by dostal důchod celkem 15 716 korun. Od dalších měsíců by již bylo vše stejné, tedy oba by dostali standardní valorizovaný důchod 15 404 korun.

Změna se se dotkne všech druhů důchodů, které jsou valorizované. Jde tedy o důchody starobní, invalidní, sirotčí i vdovské (vdovecké).

Foto: Ministerstvo financí

Více k tématu