Důchodci by měli očekávat změny valorizace, současné výdaje systému jsou neudržitelné

Politici začínají otevřeně hovořit o tom, že v dohledné době dojde ke změně parametrů valorizace důchodů. Současné rychlé navyšování kvůli vysoké inflaci je totiž neudržitelné a v roce 2023 se očekává, že důchodový systém bude v minusu o více než 82 miliard korun.

Foto: Adobe Stock
Důchodce přemýšlí o valorizaci. (ilustrační foto)

V průběhu léta se očekává, že proběhne další mimořádná valorizace. Ministr Marian Jurečka již řekl, že očekává průměrné navýšení o 670 až 700 korun, takže průměrný důchod v Česku se zvýší na téměř 20 tisíc korun.

Od začátku roku 2022 půjde celkem o pátou valorizaci v řadě, a je to i jeden z hlavních důvodů, proč začíná být financování důchodů neudržitelné. Zatímco v roce 2022 byl důchodový systém v minusu o zhruba 25 miliard korun, v roce 2023 to podle odhadů ministerstva financí bude až více než 82 miliard korun. Jen samotná očekávaná mimořádná valorizace bude představovat výdaj 20 miliard korun.

Naplno se proto rozbíhá debata o tom, že se budou muset změnit pravidla valorizace důchodů. „Je pravda, že se uvažuje, že by úpravy valorizace důchodů mohly být součástí úsporných opatření, která budou představena na jaře. Možné podoby těchto úprav jsou aktuálně předmětem intenzivních odborných a politických debat a pevně věřím, že výsledná podoba bude mít na důchodce co nejmenší negativní dopad,“ uvedl ministr Marian Jurečka v seriálu O důchodu s ministrem.

Debaty o změně valorizací důchodů očekává také ministr financí Zbyněk Stanjura. A potřebné jsou také podle jeho předchůdkyně v úřadu a nyní poslankyně Aleny Schillerové. „Je potřeba bavit se jednak o nastavení důchodového valorizačního systému, jakým způsobem řešit rozevírání nůžek, je potřeba se bavit i otevřeně o tom, jak motivovat lidi, aby si i spořili na důchod,“ uvedla Schillerová v České televizi v pořadu Události.

Marian Jurečka již počítá s dalším zvýšením důchodů a odhaduje částku až 700 korun

Téma úpravy valorizace opakovaně zaznělo také na jednáních speciálního poradního týmu pro přípravu důchodové reformy, který ministr Jurečka ustavil loni na jaře. Dá se očekávat, že změny valorizace budou tedy součástí právě této reformy.

Její návrhy již má Marian Jurečka k dispozici a nyní o nich chce debatovat s koaličními stranami i s opozicí. Finální podoba reformy by se pak měla začít v rámci legislativního procesu projednávat letos na podzim.

Ministr Jurečka již dříve naznačil, že připravované změny by mohly reflektovat také určitou nespravedlnost mimořádné valorizace. Ta spočívá v tom, že se o míru inflace zvyšuje pouze procentní výměra důchodů, a nikoliv základní výměra, která je pro všechny stejná. Výrazně více se tak vždy navyšují vyšší důchody.

Na tuto nespravedlnost upozornila také Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve své analýze a situaci ilustrovala na již proběhlé mimořádné valorizaci v září loňského roku.  „Paradoxem současné podoby valorizace je to, že i procentuálně pomáhá více vysokopříjmovým důchodcům. Například důchody ve výši 40 tisíc Kč budou v září 2022 valorizovány o 4,7 % a důchody ve výši 10 000 Kč jen o 3,2 %,“ konstatovali experti v dokumentu a doporučili, že inflace by se měla promítat také do zvyšování základní výměry důchodů.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu