Ministr Stanjura o mimořádné valorizaci: Princip se osvědčil a základní cíl byl splněn

Mimořádné valorizace v letošním roce splnily svůj účel, zároveň je ale možné debatovat o změně principu. Je o tom přesvědčen ministr financí Zbyněk Stanjura, který zároveň řekl, že důchodci byli zatím před inflací ochránění.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

V roce 2022 proběhly celkem tři valorizace důchodů, z toho dvě mimořádné v červnu a září. Ministr financí Zbyněk Stanjura to vnímá pozitivně, protože tím byli důchodci ochránění před současným velkým zdražováním. Zmínil to v nedávném rozhovoru pro Deník.

„S válkou souvisí i inflace, která generuje nové výdaje. Poprvé jsme si v praxi vyzkoušeli mimořádnou valorizaci penzí. Tím jsme ochránili důchodce,“ uvedl Stanjura a ocenil, že mimořádná valorizace je daná zákonem a tak se o ní nemusí vést politické debaty.

Zároveň nevyloučil, že by se v dohledné době mohlo diskutovat o změně mechanismu valorizace. „Debata ale časem může být o tom, zda se tento princip nemá změnit. Teď se osvědčil, základní cíl byl splněn. Zároveň jsme opravili příspěvek na bydlení s důrazem na jednočlenné a dvoučlenné domácnosti, což je správný krok,“ konstatoval ministr. Už dříve také řekl, že valorizace se nebudou měnit v neprospěch důchodců.

Valorizace pomohly většině důchodců

Současný mechanismus mimořádné valorizace je nastaven tak, že se nezvyšuje základní výměra důchodu, ale pouze procentní výměra. V důsledku toho se v absolutní částce i poměrově zvyšují více důchody, které jsou vyšší. Naproti tomu lidem s nízkými důchody nedokáže toto zvýšení kompenzovat veškeré zdražování.

„Valorizace u důchodců pokryly většinu růstů nákladů v posledním roce a podle našich dat se většina nemá hůře než před rokem. Jsou tam výjimky, nízkopříjmoví důchodci, kterým ta valorizace moc nepomáhá. Ale obecně se důchody valorizovaly natolik, že to pokrylo většinu dopadů,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas sociolog Daniel Prokop z výzkumné společnosti PAQ Research, který je zároveň členem vládní poradní skupiny NERV.

To, že mimořádné valorizace neposkytují dostatečnou pomoc chudším důchodcům, vnímá i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a Marian Jurečka už nastínil, že způsob výpočtu valorizace by se mohl v dohledné době změnit.

Možnosti úprav se diskutovaly i na říjnovém setkání Jurečkova poradního týmu pro přípravu důchodové reformy, žádné konkrétní závěry nebo návrhy ale zatím nebyly odsouhlaseny. „Poradní tým nás požádal, ať připravíme ještě nějaké další propočty. Takže probíhá debata, jaký bude její závěr, nedokážu predikovat,“ uvedl v této souvislosti na setkání s novináři Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění MPSV.

Podle něj jsou debaty dlouhé, protože není možné v tomto ohledu dělat nepromyšlené změny. Předně je nutné mimořádnou valorizaci vnímat vždy v kontextu řádné lednové valorizace, která zvyšuje i základní výměru, a navíc je nutné brát ohled také na dřívější rozhodnutí Ústavního soudu ohledně zásluhovosti důchodů. Ten v roce 2010 konstatoval, že náhradový poměr důchodů u vysokopříjmových lidí je nízký. „Soud se nezabýval valorizací. Ale nelze vyloučit, že kdybychom valorizaci hodně změnili, že by se neobjevila nějaká žaloba, která by dopadla podobně jako v roce 2010,“ doplnil Tomáš Machanec.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu