Důchod stoupne až na 19 tisíc korun, překvapili Piráti a odhalili další chystané změny

Žádné snižování důchodů, ale naopak přídavky nad rámec zákonné valorizace. Tento slib se objevil ve volebních prioritách Pirátů zaměřených na seniory. Zavést chtějí také garantovaný důchod 10 tisíc korun.

Foto: Česká pirátská strana
Šéf Pirátů Ivan Bartoš debatuje s důchodci.

Pirátská strana se před volbami zaměří také na důchodce, a proto představila své plány v sociální a důchodové oblasti. Zásadním sdělením je chystané zvyšování důchodů, a to nad rámec zákonné valorizace, k čemuž se pirátští poslanci doposud stavěli spíše odmítavě. Například při posledním hlasování ve Sněmovně mimořádnou valorizaci důchodů nepodpořili.

„Dáváme jednoznačný slib, že budeme usilovat o valorizaci důchodů nad rámec zákona podle ekonomických podmínek, s tím, že cílíme na částku 18 až 19 tisíc korun měsíčně na konci příštího volebního období. Současně se chceme zaměřit na problematiku těch nejnižších důchodů, tak aby nejnižší důchody byly kolem 10 tisíc korun měsíčně,“ uvedl na tiskové konferenci poslanec Jakub Michálek. Nyní je průměrný důchod 15 351 korun.

Minimální důchod a boj se šmejdy

Zároveň představil takzvaný Stříbrný program, ve kterém Piráti slibují seniorům dostupnější bydlení, kvalitnější a dostupnější zdravotní služby a také větší ochranu před šmejdy, podvodníky a dezinformátory. I díky těmto slibům chtějí v podzimních volbách do Sněmovny získat více seniorských hlasů.

Zásadní změnou by mělo být také zavedení minimálního důchodu ve výši 10 000 korun, což je návrh, který se nepodařilo prosadit ministryni Janě Maláčové z ČSSD. V současné době činí minimální důchod 4310 korun a zároveň více než 90 tisíc důchodců pobírá důchod nižší než zmíněných 10 000 korun.

Michálek také upřesnil, kde chtějí Piráti na zvyšování důchodů a další změny vzít finance. „Základním předpokladem je boj proti korupci, který nefunguje za této vlády a ani nefungoval za pravicových vlád, růst ekonomiky, tak abychom dostali na pracovní trh lidi, kteří jsou dneska v exekucích a mají různé melouchy nebo vůbec do pracovního segmentu nechtějí. A samozřejmě svoboda pro lidi a jednotlivce, aby mohli podnikat tak, aby vygenerovali bohatství, které je nutné k sociálnímu státu,“ řekl Jakub Michálek.

Pirátka Gregorová radí seniorům: Nenechte se oklamat, takto poznáte internetové lži

Pomoc s exekucemi a více léků

V následujících letech také Piráti plánují vedle běžných domovů důchodců podpořit také rozvoj moderního komunitního a cenově výhodného bydlení, které by mělo v blízkém dosahu lékařskou péči i další důležité služby. „Podpoříme informovanost o bezbariérových úpravách, například o dostavbách výtahů v objektech, kde dosud nejsou,“ stojí v programu. Zlepšit chtějí také podmínky pro pečovatele, aby jich bylo více, a rozšířit dostupnost léků.

Co dále chystají Piráti pro důchodce:

  • Zavedení programů, které seniorům zpřístupní kulturu, moderní technologie, vzdělávání třetího věku a volnočasové aktivity.
  • Pomoc důchodcům v exekuci s návratem do běžného života. Momentálně je v Česku více než 44 tisíc seniorů s exekucí na důchod.
  • Zlepšení udržitelnosti důchodového systému.
  • Digitalizaci zdravotnictví a rozšíření nabídky odborné péče a podpory v oblasti duševního zdraví.
  • Zavedení výhodnějších podmínek pro pracující seniory.

Řada návrhů Pirátů má velkou šanci na prosazení, protože podobné priority mají také další politické strany nebo hnutí. Například vyšší valorizaci slibuje například hnutí ANO, pro které je růst důchodů dlouhodobě priorita, jak v rozhovoru pro České důchody řekl Andrej Babiš. Lepší podporu pro pracující důchodce slibuje hnutí Přísaha a zlepšení udržitelnosti důchodového systému pak prosazuje koalice SPOLU.

Foto: Česká pirátská strana

Více k tématu