Dostatečné zabezpečení v důchodu zajistí průměrný výdělek a dvě vychované děti

Lidé, kteří mají průměrné příjmy a vychovají alespoň dvě děti, se nemusí obávat, že by ve stáří nevyžili s důchodem. Naproti tomu bezdětní lidé si budou muset část výdělků odkládat, protože jejich důchodové zabezpečení nebude tak vysoké. Tyto vize nastínil ministr Marian Jurečka.

Foto: Adobe Stock
Seniorský pár přemýšlí o důchodu. (ilustrační foto)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přiblížil některé aspekty změn důchodů, které budou součástí připravované důchodové reformy. V rozhovoru pro portál iDnes.cz zmínil, že ne všichni lidé mohou v budoucnu počítat s dostatečným finančním zabezpečením v důchodu. Zvláště ti bezdětní si budou muset na stáří více odkládat.

„Bude platit, že když jako rodič v produktivním věku mám průměrný výdělek a vychovám dvě děti, tak to moje zabezpečení bude dostatečné i v budoucnu. Pokud dítě nemohu vychovávat nebo nechci, tak se to odrazí v tom zabezpečení. Dnes zabezpečení dítěte do konce studií vyjde zhruba na čtyři miliony korun, a když je nevynaložím, tak mohu tyto zdroje investovat do svého budoucího zabezpečení. Lidé by měli převzít zodpovědnost sami za sebe,“ uvedl Marian Jurečka v rozhovoru.

Ocenění výchovy dětí

Právě významnější ocenění péče o dítě je od začátku součástí plánů při přípravě důchodové reformy. Vláda Petra Fialy ve svém programovém prohlášení uvádí, že počet vychovaných dětí bude hrát v rámci důchodu významnější roli. „Zásluhová složka bude vycházet z odvodů do pojistného systému a počtu vychovaných dětí,“ stojí v prohlášení.

Dále je zmíněno, že by měl být zaveden fiktivní vyměřovací základ v rámci vyloučené doby při péči. Právě dlouhá péče o děti je dnes jedním z důvodů nižších výdělků žen, což se pak negativně promítá i do výše důchodu. Zároveň by se mohla zavést možnost posílat až 1 % z odvodů na zvýšení důchodů rodičů nebo prarodičů.

O důchodu s ministrem: Cíle reformy, změny valorizace a podpora výchovného

V budoucnu by také mělo být zachováno výchovné, které zvyšuje zásluhovou část důchodu o 500 korun za každé vychované dítě, přičemž tato částka se bude valorizovat. Ministr Jurečka již opakovaně odmítl jakékoliv debaty o rušení nebo omezování výchovného. „Žádné změny, které by omezovaly výchovné, nechystám,“ uvedl Jurečka v pravidelném seriálu O důchodu s ministrem. A dodal, že bude bránit i jakýmkoliv návrhům na změnu.

Otázka důchodového věku

Ministr Jurečka dále nastínil úpravy důchodového věku. Pravděpodobně ale nepůjde o plošné změny pro všechny. „Já chci, aby ta změna hranice odchodu do důchodu nebyla paušální, ale aby odrážela to, kdy člověk začal reálně pracovat, délku pojištění i to, jakou profesi vykonával. Abychom tu měli institut náročné profese. Tyto změny se budou týkat generace Husákových dětí, nebudou se týkat lidí, kteří jsou dnes před důchodem,“ vysvětlil Marian Jurečka.

Některým lidem se tedy výhledově důchodový věk zvýší, ale na druhou stranu dojde k rozšíření skupiny lidí pracujících v náročných profesích, kteří budou mít nárok na dřívější odchod do důchodu bez sankcí. „My s náročnými profesemi počítáme. Mluvíme o tom, že by to byli lidé ve třetím a čtvrtém stupni náročných profesí, případně ještě počítáme s úpravou hodnocení,“ řekl nedávno Jurečka.

Zatím byla prosazena výhoda nižšího důchodového věku pro záchranářské profese a podnikové hasiče. Pro ty platí, že mohou od ledna 2023 bez sankcí odejít do důchodu dříve, pokud mají odslouženo alespoň 20 let. Rozšíření seznamu náročných profesí je plánováno na leden 2024 a bude součástí připravované důchodové reformy.

Finální návrh reformy plánuje Marian Jurečka představit veřejnosti v průběhu letošního března. V průběhu února chce chystané změny probrat s koaličními a opozičními stranami. Cílem vlády totiž je, aby byla na reformě shoda napříč politickým spektrem.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu