ČSSZ radí lidem, kteří chtějí předčasný důchod: Využijte formulář a domluvte si termín

Lidé, kteří chtějí požádat o předčasný důchod, se momentálně setkávají s přetíženými okresními pobočkami České správy sociálního zabezpečení. Zájem o dřívější důchod je rekordní a vše komplikuje skutečnost, že pro získání výhodnějšího výpočtu důchodu je nutné požádat do konce roku. Nyní je možné využít také speciální formulář, který lhůtu prodlouží.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Tisíce Čechů v těchto týdnech kvůli finanční výhodnosti urychlují odchod do starobního důchodu. Jednotlivé pobočky sociální správy jsou přetížené a na místě se tvoří dlouhé fronty. V mnoha případech už navíc není možné si rezervovat osobní termín pro podání žádosti o důchod.

„V současné době evidujeme zvýšenou poptávku ze strany klientů, která se samozřejmě koncentruje nejvíce ve větších městech. Nejvíce vytížené jsou obecně ranní hodiny, kdy před otevřením budov se mohou tvořit fronty čekajících klientů,“ potvrdila nepříznivou situaci pro České důchody Jitka Drmolová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle ní se nyní vyřizování důchodů věnuje maximum přítomných zaměstnanců a posilují je také ti z jiných útvarů.

Ústřední ředitel ČSSZ František Boháček o situaci hovořil také na schůzi sociálního výboru v Poslanecké sněmovně. „Osobní návštěva na okresní správě je v tuto chvíli opravdu problematická. Lidé tam stráví hodně času,“ uvedl podle agentury ČTK přítomným poslancům. A dodal, že jen v říjnu podalo žádost o důchod 30 700 lidí, z toho 17 195 byly žádosti o předčasný důchod. Běžně přitom podle Boháčka žádá o předčasný důchod 25 až 30 tisíc lidí, a to za celý rok.

Ministerstvo doporučuje žádat o důchod už letos, je to výhodné. Pracovat můžete bez obav dále

Pomůže tiskopis pro uplatnění nároku

Úředníci ČSSZ se nyní snaží nápor všech žadatelů zvládnout a zajistit, aby všichni, kdo o předčasný důchod mají zájem, stihli svůj nárok uplatnit. „Čekajícím klientům jsou přímo u vstupu či v klientské zóně vysvětlovány základní podmínky předčasného starobního důchodu a poskytovány stručné informace,“ vysvětlila Jitka Drmolová.

Nově je také k dispozici formulář Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. Pomocí tohoto tiskopisu si každý může zajistit, že bude mít nárok na přiznání předčasného důchodu za podmínek v roce 2022, i když fyzicky nestihne o důchod ještě letos požádat. „Dochází k zafixování podmínek pro předčasný důchod v roce 2022 a klient je následně objednán na konkrétní termín v budoucnosti tak, aby mohl řádně sepsat žádost o předčasný důchod a současně mu byly zachovány výhodnější podmínky,“ vysvětlila mluvčí Drmolová.

„Podání tiskopisu není řádnou žádostí o důchod, ale je nutné se na OSSZ dostavit k jejímu vlastnímu sepsání, a to do data stanoveného po dohodě s OSSZ v návaznosti na toto podání, nejpozději však do šesti měsíců ode dne uplatnění nároku uvedeným tiskopisem. V případě, že nebude ve lhůtě uvedené v předchozí větě žádost o důchod sepsána, bude toto podání považováno za neúčinné,“ dodala Jitka Drmolová s tím, že datum fyzické žádosti o důchod je pak možné domluvit telefonicky, e-mailem nebo přes online objednávkový systém.

Úředníci na místě pomáhají se sepsáním

Tiskopis je možné poslat poštou, případně elektronicky prostřednictvím ePortálu ČSSZ, ke kterému je možné se přihlásit například datovou schránkou nebo pomocí bankovní identity. Úředníci také pomáhají tiskopis sepsat a podat přímo na místě těm lidem, kteří na pobočku dorazí osobně.

„Veškerá přijatá opatření jsme přijali tak, aby všichni klienti, kteří chtějí sepsat žádost o důchod (včetně předčasného) a skutečně do něj letos chtějí odejít, byli vyřízeni na místě. U klientů, kteří chtějí mít jistotu fixovaných podmínek nároku, ale fakticky do důchodu chtějí odejít příští rok (takzvané výpočtové zamítačky), je zajištěn základní servis a přijetí příslušného tiskopisu a je s nimi sjednáván termín do budoucna,“ vysvětlila Drmolová.

Výpočtová zamítačka při žádosti o důchod: Výhody, nejasnosti a časté otázky

Jak využít tiskopis pro fixaci nároku

Abyste měli jistotu, že vám bude přiznán důchod za podmínek v roce 2022, postupujte následovně:

  1. Vyplňte tiskopis Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění, který získáte buď osobně na pobočce sociální správy, nebo na ePortálu ČSSZ. K dispozici je PDF verze i elektronická verze pro přímé vyplnění.
  2. Doručte tiskopis na svou příslušnou pobočku, a to buď osobně na podatelnu, nebo poštou. Odeslání je možné i elektronicky – přes ePortál ČSSZ, ke kterému se snadno přihlásíte pomocí datové schránky nebo bankovní identity. Při elektronickém odeslání tiskopisu již fyzické doručení není nutné.
  3. Sjednejte si osobní schůzku, kdy požádáte o starobní důchod. Toto formální sepsání žádosti s úředníkem musí proběhnout do 6 měsíců od podání tiskopisu. Tímto způsobem můžete i v roce 2023 sepsat žádost o předčasný důchod přiznaný v roce 2022.

Pokud jste již dosáhli důchodového věku a chcete požádat o řádný starobní důchod, nemusíte nyní narychlo žádost řešit. Na rozdíl od předčasného důchodu je totiž možné o řádný důchod požádat i zpětně, tedy k datu v minulosti. Případné předchozí splátky důchodu vám pak budou automaticky doplaceny.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu