Ministerstvo doporučuje žádat o důchod už letos, je to výhodné. Pracovat můžete bez obav dále

Ministerstvo práce a sociálních věcí doporučuje lidem, kteří dosáhnou důchodového věku v roce 2023, aby požádali o předčasný důchod ještě před koncem letošního roku. Finančně je to výhodnější díky mimořádným valorizacím. Práci navíc není nutné přerušovat, stačí požádat o odložení výplaty důchodu.

Foto: Adobe Stock
Budoucí důchodci řeší žádost o důchod. (ilustrační foto)

Budoucí důchodci, kteří plánují odejít do starobního důchodu v průběhu roku 2023, by měli zvážit podání žádosti o důchod už v roce 2022. A to i za cenu toho, že půjde o předčasný důchod. Propočty ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) totiž naznačují, že důchod přiznaný v letošním roce bude vyšší než v roce následujícím.

„Předčasné důchody přiznané v tomto roce budou vyšší než řádné důchody, které budou přiznané v průběhu celého příštího roku,“ uvedl Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění na ministerstvu při úterní prezentaci propočtů.

Důvodem je podle něj hlavně skutečnost, že na důchod přiznaný v roce 2022 se vztahují hned tři valorizace – dvě mimořádné, které proběhly v červnu a září, a také řádná valorizace, která proběhne v lednu 2023. Naproti tomu důchod přiznaný v roce 2023 žádnou z těchto valorizací nezíská a navíc výpočet v roce 2023 nebude tak výhodný.

Propočty ministerstva ukazují, že výpočet v roce 2022 může být výhodnější až o několik tisíc korun. Například lidé, kteří měli celoživotně průměrné výdělky a půjdou do důchodu o rok dřív, získají při letošním výpočtu od státu zhruba o 1100 korun navíc, než když podají žádost až v roce 2023. Čím vyšší výdělky lidé mají, tím je rozdíl výraznější, naznačují expertní čísla ministerstva.

Čísla MPSV k výpočtu důchodu v roce 2022 a 2023.Foto: MPSV

Je možné bez omezení pracovat

„V naprosté většině případů platí, že čím později o důchod požádáte, tím je vyšší. To je skoro železné pravidlo, které lidem říká, že když budete ještě tři měsíce nebo půl roku čekat, a teprve poté požádáte o důchod, bude váš důchod vyšší. Situace roku 2022 je naprosto výjimečná,“ řekl Tomáš Machanec.

Zároveň zdůraznil, že lidé mohou i nadále pracovat bez omezení. Stačí při žádosti o předčasný důchod uvést, že si přejí pozastavit výplatu důchodu. Toto je vhodné udělat přímo při žádosti o důchod na okresní pobočce České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

„ČSSZ vaši žádost přijme, prověří všechny doby pojištění, celoživotní kariéru, náhradní doby. A poté vám přijde rozhodnutí, které vám sdělí, že váš důchod byl vypočten, ale výplata je pozastavena. Vy to vezmete na vědomí, dále můžete chodit do práce, a až budete chtít odejít do starobního důchodu, tak přijdete na okresní správu a řeknete, že chcete požádat o uvolnění výplaty,“ vysvětlil Tomáš Machanec s tím, že při tomto postupu nehrozí žádná sankce. Lidé se tak mohou držet i svého původního plánu a reálně odejít do důchodu až v příštím roce.

Náhradní doby pro důchod řeší všichni: Co se počítá a jaké nástrahy to přináší

Díky pokračující práci (při pozastavené výplatě důchodu) zároveň při následném uvolnění výplaty důchodu dojde k přepočítání jeho výše a krácení za předčasnost může být „odmazáno“. To znamená, že pokud budou lidé pracovat do důchodového věku, nebude se jim důchod krátit za předčasnost, ale zároveň jim zůstanou zafixovány podmínky výhodnějšího výpočtu důchodu v roce 2022. Zároveň pokud mezitím díky práci získají další celý rok důchodového pojištění, tak se jim při přepočtu také zohlední.

Samozřejmě platí, že v předčasném důchodu není nutné pracovat a je možné začít pobírat důchod hned od začátku. To je výhodné zvláště u lidí s nižšími výdělky, u některých se dokonce může stát, že díky všem valorizacím bude výše jejich důchodu srovnatelná či dokonce vyšší než jejich dosavadní čistá mzda.

Podání žádosti ještě letos

Důležité podle MPSV je, aby byla žádost podaná ještě v roce 2022. O předčasný důchod je možné žádat s předstihem a lze stanovit datum přiznání v budoucnu. Nelze ale zvolit datum přiznání zpětně, jako je to možné u řádného důchodu. Jinými slovy, abyste získali předčasný důchod ještě v roce 2022, musíte o něj požádat opravdu ještě letos. Poslední pracovní den vychází na 30. prosince.

Kalkulačka věku, omezení a žádost: Pravidla pro přiznání předčasného důchodu

ČSSZ podle ministerstva počítá s větším náporem žadatelů, proto doporučuje požádat o důchod co nejdříve a nenechávat vše na poslední chvíli. Využít je možné i online objednávkový systém na příslušnou okresní pobočku.

Zástupci ministerstva zároveň konstatovali, že aktuální mimořádná situace se týká primárně těch, kteří dosáhnou důchodového věku v roce 2023 a plánovali žádat o důchod právě v tomto roce. Parametry pro výpočet důchodu v roce 2024 nebo později zatím nejsou známé a není tedy možné porovnat, zda by urychlení odchodu do důchodu bylo rovněž výhodné. Záležet bude na tom, jak se bude v následujících měsících vyvíjet česká ekonomika.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu