Část důchodců dostane od vlády až 2000 korun na zdražující energie. Podle ministra půjde o šek

Chudé domácnosti důchodců by měly získat speciální energetické šeky, které jim pomohou zvládnout rychlé zdražování elektřiny a dalších energií. Ministr Karel Havlíček řekl, že čerpání by mohlo začít už během listopadu.

Foto: Adobe Stock
Na mnoho důchodců dopadne zdražování energií. (ilustrační foto)

Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje na speciálních finančních dotacích pro chudé domácnosti, které by mohly začít trpět takzvanou energetickou chudobou. To znamená, že by jim v důsledku rychlého zdražování energií chyběly peníze na zaplacení výdajů spojených s elektřinou, plynem či vytápěním. Podle posledních informací by mělo jít o takzvané energetické šeky, případně vouchery.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček upozornil, že v příštím roce by mohly energie růst o 10 až 20 procent. A stejný názor má také ekonom Lukáš Kovanda.

„Cena elektřiny či plynu nyní na velkoobchodním trhu EU prudce roste a v blízké době se tento nárůst promítne také na účtech, které platí domácnosti. Cena elektřiny jim v nejbližších měsících vzroste až zhruba o dvacet procent, plyn zdraží o patnáct procent, teplo o deset. Růst cen energií bude ale pokračovat i v dalších letech,“ uvedl Kovanda.

Kompenzace až poloviny zdražení

Ministerstvo průmyslu proto už nyní připravuje všechny náležitosti, aby mohla vláda toto zdražování kompenzovat. Vláda by lidem měla zaplatit jednu třetinu až polovinu z částky, o kterou se cena energie navýší. „Předpokládám, že navýšení by mohlo být mezi 1500 až 2000 korun,“ uvedl ministr Havlíček v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

„Chceme jít podobnou cestou jako Francie, půjde o takzvané energeticky ohrožené domácnosti. V tuto chvíli by se mohlo jednat o řádově 800 tisíc domácností, tedy 3,2 milionu obyvatel. Jsou to domácnosti postižené na sociální a zdravotní bázi, starší lidé, prostě ti, kterým by hrozila energetická chudoba,“ upřesnil Havlíček.

Už nyní je tedy zřejmé, že by se energetické šeky mohly týkat části důchodců, zejména těch, kteří mají výrazně podprůměrný důchod. Právě důchodci patří podle Eurostatu ke skupině lidí, kteří jsou nejčastěji ohroženi chudobou, zvláště pokud jim zemře životní partner a oni žijí sami. Vdovské a vdovecké důchody totiž tvoří jen část původního důchodu, který zesnulý manžel či manželka pobírali.

„Přírůstky ohrožených příjmovou chudobou v předchozích několika letech tvořili téměř výhradně jednotlivci starší 65 let, jinak řečeno domácnosti, v nichž žije sám nepracující důchodce. Z nich bylo v roce 2020 ohroženo příjmovou chudobou 37,4 % a mezi ohroženými převažovaly ženy,“ uvádí Jiří Pekárek z Českého statistického úřadu.

Zákonná valorizace nestačí, říkají politici každý rok. Nic s tím ale nedělají

Detailní informace se zveřejní v říjnu

Ministr Karel Havlíček zatím nezveřejnil přesné parametry, podle kterých se budou energetické šeky počítat, ani to, kdo na ně nakonec opravdu bude mít nárok. Zatím také není jasné, jestli si budou jednotlivé domácnosti o energetické šeky žádat individuálně, nebo budou rozesílány automaticky.

Detailní informace by měly být zveřejněny v nejbližších týdnech. „Do konce září bychom měli představit finální model, v průběhu října bychom to vypsali a v následujících týdnech, to znamená v listopadu, by se mohlo začít čerpat. Máme na to připraveny jednotky miliard korun,“ uvedl Karel Havlíček ve vysílání televize Nova.

Ekonom Lukáš Kovanda už nyní zároveň naznačuje, že příspěvky na zdražující energie by nemusely být jednorázové. Důvodem podle něj je příklon Evropské unie k zelené energetice v rámci takzvaného klimatického balíčku. Tyto snahy bohužel energii dlouhodobě zdražují. „Finanční podpora ze strany vlády tak zřejmě bude nezbytností i v příštích letech,“ konstatuje ekonom.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu