Češi ztrácejí naději: Stát se o nás v důchodu nepostará

Více než třetina Čechů si myslí, že současný důchodový systém je nespravedlivý a 9 z 10 lidí je přesvědčeno, že je stát ve stáří dostatečně nezaopatří. Ukazuje to nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Mnoho lidí si přesto na důchod stále nespoří, často proto, že na to nemají peníze.

Zdroj: Unsplash
Většina Čechů očekává ve stáří nedostatečné důchody. (ilustrační foto)

Zhruba polovina Čechů (56 %) se snaží na stáří finančně zabezpečit svépomocí, naproti tomu celé dvě pětiny (40 %) lidí si nespoří žádné peníze. Ukazuje to lednový výzkum CVVM.

DALŠÍ ČÍSLA Z PRŮZKUMU

Průzkum CVVM zároveň ukazuje, že 49 % dotázaných si myslí, že by se o lidi ve stáří měl stát postarat, naproti tomu 13 % lidí je přesvědčeno, že by se každý měl starat o sebe sám. Dále si 37 % občanů myslí, že současné důchody jsou nespravedlivé, a 16 % si myslí opak.

Momentálně si 9 z 10 Čechů myslí, že ve stáří nebudou mít od státu dostatečně vysoké starobní důchody, aby to pokrylo všechny potřebné výdaje. Z toho 40 procent lidí si myslí, že důchodové zabezpečení ze strany státu „rozhodně“ nebude dostatečné. Počet takto přesvědčených lidí přitom neustále stoupá.

Husákovy děti do důchodu

Přestože důchody v posledních letech rekordně rostou, Češi stále více začínají vnímat nejistotu ohledně budoucnosti důchodového systému. Odborníci totiž poukazují na to, že jeho „dobrá kondice“ je v tuto chvíli zajištěna tím, že hodně lidí aktivně pracuje a odvádí do systému sociální pojištění.

Hrozí chudoba i důchod v 70 letech: Srozumitelné vysvětlení, proč je nutná důchodová reforma

Nicméně takzvaná generace Husákových dětí během následujících 10 až 20 let půjde do důchodu a počet seniorů výrazně vzroste, což výrazně zvýší výdaje. O tom, proč je důležitá důchodová reforma, jsme psali v tomto článku.

Hrozí snížení důchodů

Například současná šéfka důchodové komise Danuše Nerudová upozornila, že pokud politici nenajdou shodu na změnách současného důchodového systému, tak se důchody sníží. „Pokud nebude nalezena shoda buď na reformě příjmu státního rozpočtu nebo snížení výdajů státního rozpočtu, tak za 10 let bude nutné snížit důchody plošně všem o 11 %,“ uvedla Nerudová na sociální síti.

Více k tématu