Babiš chce den babiček: 1000 korun každý rok pro důchodkyně a týden v lázních zdarma

Důchodcům by se měly odpustit poplatky za psa a v Česku by měl být zaveden „den babiček“. I to jsou některé z příslibů, které směrem k seniorům vyslal před blížícími se volbami premiér Andrej Babiš.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš vydal svou novou knihu nazvanou Sdílejte, než to zakážou!, která obsahuje jeho vizi obnovy země po pandemii koronaviru a další politické plány. Jde o součást předvolební kampaně a premiér naznačuje i své plány v oblasti důchodů.

„Dobrý stát se pozná i podle toho, jak se stará o svoje seniory, protože to byli oni, kdo vybudovali náš stát a vychovali nás,“ píše Babiš ve své knize a uvádí konkrétní kroky z minulých let, které seniorům pomohly. Zmiňuje zejména pravidelné zvyšování důchodů až na současnou průměrnou úroveň přesahující 15 000 korun, snížení jízdného ve vlacích a autobusech nebo investice 700 milionů korun do nových výtahů v bytových domech a 300 milionů korun na rozvoj komunitního bydlení seniorů.

Po volbách se chce premiér věnovat přípravě důchodové reformy, kterou jeho současná vláda nestihla připravit a schválit. „Musíme rozběhnout skutečnou důchodovou reformu, u které náš koaliční partner vůbec neřešil proveditelnost,“ stojí v knize bez větších podrobností.

Andrej Babiš ovšem své představy o reformě nastínil nedávno v rozhovoru pro České důchody. „Já jako laik a bývalý zaměstnavatel v tom mám jasno, jak by to mělo vypadat. Zaměstnavatelé by měli říct svým zaměstnancům: Ano, my chceme, abyste u nás dlouho pracovali, a budeme vám přispívat na důchodový účet. Vy dáte také třetinu a třetinu dá stát. To je moje představa, jednoduchá a srozumitelná. Ale je složité dát to do zákonné podoby a získat na tom konsenzus,“ uvedl Babiš s tím, že by chtěl zavést také oddělený důchodový účet.

Babičky dostanou tisícovku ročně navíc

Andrej Babiš plánuje zavést nový oslavný den nazvaný Den českých matek a babiček. Tento den by měli mít ženy volno a pracovali by jen muži. A důchodkyně by vždy v tento den měly dostat finanční bonus ve výši 1000 korun. „Každé ženě, která je v důchodu, chci dát v Den českých matek a babiček odměnu. Taková tisícovka by se šikla, co říkáte?“ píše Babiš ve své knize. Zatím nicméně není zřejmé, jestli by se tento pravidelný bonus týkal jen starobních důchodkyň, nebo i žen pobírajících vdovský či invalidní důchod. V plánu má Babiš také týdenní pobyt v lázních zdarma pro každou ženu, která dosáhne 70 let.

Další novinkou pro seniory by mělo být odpouštění poplatků za psy. „Tak mě napadá, co čipování psů důchodcům zdarma? A taky bychom jim mohli odpustit platbu za psa. Spousta starých lidí je osamělých a pes je jejich jediný společník. Zaslouží si to. Vím, že některé obce už to dělají, a měly by to dělat všechny,“ konstatuje Babiš.

Srozumitelné vysvětlení, jak se počítá starobní důchod: Výši ovlivňují dva ukazatele

Změny chce zavést také u invalidních důchodů, především zkrátit dobu jejich vyřízení. Premiérovi vadí, že vyřízení invalidního důchodu dnes trvá v některých případech i déle než půl roku. Zrychlit by se mělo také vyřízení dávek, když se lidem zhorší zdraví.

Senioři se mají zapojit do hlídaní dětí

Lidé by se podle něj neměli bát zestárnout a jako příklad uvádí sám sebe. „Stáří může být super období života. Každý, kdo léta poctivě pracoval, a tím si zároveň šetřil na důchod, musí mít v podzimu života dostatek pohody, možnost věnovat se svým zálibám, vychutnat si to, na co kvůli práci a zaopatřování rodiny nezbyl čas. A k tomu je potřeba důstojný důchod,“ napsal premiér a dodal, že chce podporovat hlavně aktivní a pracující důchodce.

Konkrétněji naznačil, že by chtěl výrazněji zvýšit důchod lidem, kteří se rozhodnou pracovat déle i po dosažení důchodového věku. Podle něj v současné době odpracované roky, které jsou navíc, nedostatečně zvyšují starobní důchod, a to by se mělo změnit.

Senioři by se také měli zapojovat do hlídání a výchovy malých dětí, aby se ženy mohly dříve vrátit do práce. Za tímto účelem by měl stát založit agenturu pro zprostředkování hlídání a právě v té by mohli senioři pracovat.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu