Rouškovné prošlo Senátem. Příspěvek 5000 korun dostanou důchodci do konce roku

Senátoři odmítli řešit jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 5000 korun. Reálně to znamená, že rouškovné Senátem prošlo a už chybí jen podpis prezidenta Miloše Zemana. Peníze by měly důchodcům dorazit do konce roku.

Zdroj: Senát ČR
Senátoři zamítli rouškovné pro důchodce. (13.11.2020)

Kolem projednávání jednorázového příspěvku pro důchodce v Senátu se rozproudila emotivní debata, což při jednání zmínil senátor Lumír Kantor.

„Na výboru byla podrobná debata, zpravodaj doporučil postoupit dál ve znění Poslaneckou sněmovnou a rozpoutala se debata se závěrem, který s sebou nesl velmi nenávistné reakce na sociálních sítí v určité skupině obyvatel,“ uvedl Kantor s tím, že sociální výbor Senátu nedal nakonec návrhu doporučení.

Možná i v důsledku toho si senátoři nakonec odhlasovali, že se rouškovným vůbec zabývat nebudou. To znamená, že se vše urychlilo a návrh rovnou míří k podpisu prezidenta. Zde se již komplikace nepředpokládá, takže všichni důchodci by měli 5000 korun dostat během prosince.

Rouškovné pro důchodce: Vše, co potřebujete vědět

Co tedy nyní víme?

  • Aby se rouškovné vyplatilo, chybí už jen podpis prezidenta.
  • Nárok budou mít všichni, kdo v listopadu pobírali důchod nebo je jim k listopadu přiznán.
  • Příspěvek by měl dorazit automaticky v prosinci.
  • Nárok mají všichni, kdo pobírají důchod, tedy 2,4 milionů starobních důchodců, více než 400 tisíc invalidních důchodců, 24 tisíc vdovců a vdov a téměř 33 tisíc sirotků. Pokud někdo pobírá více důchodů, dostane jedno rouškovné.
  • Příspěvek nebude moci zabavit exekutor a nebude se počítat jako příjem pro sociální dávky.

Všechny důležité a aktuální informace k rouškovnému najdete v tomto přehledovém článku: Rouškovné pro důchodce: Vše, co potřebujete vědět

Více k tématu