Příspěvek pro důchodce: 4 scénáře, co bude s rouškovným

Ještě v září to vypadalo, že rouškovné pro důchodce ve výši 5000 korun politici hravě schválí. Ale čas běží, blíží se prosinec, kdy se mají peníze vyplácet a mnoho seniorů pociťuje nervozitu. Sepsali jsme scénáře, co se s rouškovným může stát.

Zdroj: AdobeStock
Seniorka v době nejistoty. (ilustrační foto)

Jednorázový příspěvek 5000 korun, někdy nazývaný jako rouškovné, schválila vláda a „zelenou“ dostal také od poslanců ve Sněmovně. Nyní je nutné, aby zákon schválil také Senát a podepsal ho prezident Miloš Zeman. Pokud se tak nestane během listopadu, rouškovné se během letošního prosince nestihne vyplatit.

Na začátku listopadu projednával návrh senátní sociální výbor a nedal k němu doporučení, což je signál k tomu, že by celkové schvalování v Senátu nemuselo být snadné.

Toto jsou čtyři scénáře, které popisují, co by se mohlo s rouškovným stát:

Scénář číslo 1 – vše hladce projde

Senát nakonec příspěvek pro důchodce schválí na schůzi, která proběhne 12. listopadu. Následně zákon podepíše prezident a ještě v listopadu vyjde ve sbírce zákonů. K vyplacení příspěvku by potom došlo během prosince. V případě prezidenta se komplikace neočekávají.

Scénář číslo 2 – komplikace v Senátu

Senátoři ve svém hlasování příspěvek pro důchodce zamítnou a vrátí k novému projednání do Sněmovny. To je velmi pravděpodobné a na schůzi ve Sněmovně to naznačila i ministryně Jana Maláčová: „V případě, že nám senátoři tento návrh zákona vrátí, a tak jak jsem s některými včera diskutovala, tak je to pravděpodobné, budeme muset jednat rychle,“ uvedla při jednání.

Pokud se to stane, musí poslanci Senát přehlasovat, k čemuž je potřeba nadpoloviční většina všech poslanců. Pokud by pro příspěvek hlasovali poslanci ANO, ČSSD a hnutí SPD, které příspěvek také podporuje, mělo by být hlasování úspěšné. Muselo by ale proběhnout na mimořádné poslanecké schůzi.

Podle informací, které mají České důchody k dispozici, nyní probíhají mezi politiky jednání, aby rouškovné prošlo pokud možno bez velkých komplikací.

Komplikace: 5000 korun pro důchodce nepodpořil senátní výbor, Kalousek má radost

Scénář číslo 3 – rouškovné bude mít zpoždění

Pokud senátoři příspěvek zamítnou, mohlo by nastat také zpoždění. Pokud se totiž poslanci nesejdou mimořádně co nejdříve, následuje první řádná schůze po hlasování v Senátu až v týdnu od 30. listopadu do 6. prosince. I kdyby v tuto chvíli poslanci přehlasovali senátory, měl by příspěvek zpoždění.

Ministryně Maláčová totiž uvedla: „Zákon musí být ve Sbírce do konce listopadu, aby Česká správa sociálního zabezpečení příspěvek dokázala odbavit a senioři měli peníze v první polovině prosince.“ Jinými slovy, rouškovné by bylo vyplaceno nejdříve v lednu příštího roku.

Scénář číslo 4 – důchodci příspěvek nedostanou

Část senátorů kolem Marka Hilšera momentálně připravuje změny v zákoně o příspěvku pro důchodce. Cílem je, aby peníze dostali primárně samoživitelky, samoživitelé a další rodiče. Detaily návrhu zatím nejsou známy, ale brzy budou zveřejněny. A není vyloučeno, že by tyto změny Senát podpořil, opozice v něm má totiž většinu.

Vždy potom bude záležet na poslancích. Pokud poslanci odsouhlasí senátní změny anebo Senát nepřehlasují, pak by důchodci rouškovné nedostali. Což je ale ze všech scénářů nejméně pravděpodobné.

Více k tématu