Komplikace: 5000 korun pro důchodce nepodpořil senátní výbor, Kalousek má radost

Ještě dva kroky zbývají ke konečnému schválení jednorázového příspěvku 5000 korun – souhlas Senátu a podpis prezidenta. A právě při senátním projednávání se objevila nová komplikace, protože rouškovné dostalo stopku v sociálním výboru. Přečtete si, co to znamená.

Zdroj: Senát ČR
Projednávání legislativy v Senátu.

Poslanci schválili rouškovné už minulý týden, nyní příslušný zákon projednávají senátoři. A hlasování v sociálním výboru nebylo úspěšné, pro návrh byli jen dva senátoři, většina se zdržela.

Návrh tedy nebyl podpořen a Senát nyní bude o návrhu hlasovat jako celek. Není vyloučeno, že ho zamítne, vláda tam totiž nemá většinu.

Chtějí změnu: Peníze pro samoživitelky

V Senátu nyní navíc vzniká návrh, který by peníze z rouškovného rozdělil jinak. Příspěvek ve výši 6000 korun by podle návrhu putoval samoživitelkám, samoživitelům a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Prosazuje to například senátor Marek Hilšer z klubu Starostů.

Neúspěšné hlasování výboru přivítal také odpůrce rouškovného Miroslav Kalousek (TOP09). Ten na svůj Twitter napsal: „Sociální výbor Senátu neschválil tzv. „rouškovné“. Je posilující vědět, že alespoň v Senátu rozlišují mezi odpovědnou sociální politikou a populistickým nakupováním hlasů. Tohoto rozlišení nejsou mocni ani Andrej Babiš, ani Jana Maláčová.“

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) před hlasováním ve Sněmovně rouškovné bránila. Podle ní jsou důchody nízké a koronavirus seniory velmi zasáhl. „Letošní pandemie zasáhla všechny domácnosti, obzvláště tvrdě ji ale pocítili ti, kteří se svými příjmy sotva vyjdou i za normální situace. Nejde jen o seniory, ale také invalidní důchodce, vdovy, vdovce a sirotky. I přes rychlé navyšování v posledních 6 letech jsou důchody v České republice stále nízké,“ uvedla.

Rouškovné pro důchodce: Vše, co potřebujete vědět

Co by zamítnutí v Senátu znamenalo?

Návrh o rouškovném by se vrátil zpátky do Sněmovny a znovu by o něm hlasovali poslanci. Pro přehlasování Senátu by ovšem v takovém případě bylo potřeba celých 101 hlasů, a ty vláda v tuto chvíli nemá (hnutí ANO a ČSSD jich má dohromady 93), takže by se musela shánět podpora i u dalších stran. V původním hlasování stačila „jen“ nadpoloviční většina hlasů, což prošlo.

I při pozdějším přehlasování Senátu by to znamenalo zpoždění, se kterým vláda nepočítala. Reálně by mohlo být ohroženo celkové schválení ještě v listopadu a rouškovné 5000 korun by se mohlo celkově zpozdit. Záležet bude také na tom, jak rychle návrh podepíše pan prezident, dá se ale čekat, že rouškovné by se pak vyplácelo až v novém roce.

Více k tématu