Poslanci schválili rouškovné 5000 korun. Chybí už jen dva kroky

Jednorázový příspěvek pro všechny důchodce ve výši 5000 korun se opět přiblížil. Poslanci schválili návrh ministryně Jany Maláčové, takže by se mělo stihnout vyplacení v prosinci. Nyní ještě musí zákon schválit Senát a podepsat prezident.

Zdroj: Pixabay
Tisíce seniorů v Česku mají nízký důchod

Dobrá zpráva pro všechny důchodce – rouškovné, tedy jednorázový příspěvek k důchodu, je opět o něco blíže. Celkem 5000 korun by měli dostat všichni, kdo pobírají důchod – starobní, invalidní, vdovský (vdovecký) i sirotčí. Pokud bude úspěšné schválení také v Senátu a vše podepíše prezident, měli by lidé dostat peníze už v prosinci.

Maláčová: Rychlé zdražování

„Letošní pandemie zasáhla všechny domácnosti, obzvláště tvrdě ji ale pocítili ti, kteří se svými příjmy sotva vyjdou i za normální situace. Nejde jen o seniory, ale také invalidní důchodce, vdovy, vdovce a sirotky. I přes rychlé navyšování v posledních 6 letech jsou důchody v České republice stále nízké. Pandemie navíc přinesla nejrychlejší tempo zdražování od roku 2012, které tito lidé pociťují při každém nákupu. K tomu jim letos přibyly další neočekávané náklady spojené s ochranou jejich zdraví,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, proč příspěvek navrhla.

Právě ona ještě v pátek před hlasováním rouškovné hájila a zároveň odmítla všechny pozměňovací návrhy, které prosazovaly jiné politické strany. Některé například chtěly příspěvek snížit.

Co tedy nyní víme?

  • Definitivně by se o rouškovném mělo rozhodnout v listopadu.
  • Nárok budou mít všichni, kdo v listopadu pobírali důchod nebo je jim k listopadu přiznán.
  • Příspěvek by měl dorazit automaticky v prosinci.
  • Nárok mají všichni, kdo pobírají důchod, tedy 2,4 milionů starobních důchodců, více než 400 tisíc invalidních důchodců, 24 tisíc vdovců a vdov a téměř 33 tisíc sirotků. Pokud někdo pobírá více důchodů, dostane jedno rouškovné.
  • Příspěvek nebude moci zabavit exekutor a nebude se počítat jako příjem pro sociální dávky.

Všechny důležité a užitečné informace k rouškovnému máme sepsány v tomto informačním článku.

Více k tématu