Řeší se změny výchovného: Omezení pro nové důchodce možná nebude tak přísné

Původně se výchovné pro méně než tři děti mělo v dalších letech snižovat až na nulu a nahradit ho měl takzvaný rodičovský vyměřovací základ, který je z hlediska výše důchodu méně výhodný. Nyní se ale jedná o zmírnění této změny, aby na budoucí důchodce nedopadla tak zásadně.

Foto: Úřad vlády ČR
Petr Fiala a Marian Jurečka při jednání vlády.

Součástí důchodové reformy, kterou nyní projednávají poslanci, je také omezování výchovného. Postupně má dojít k jeho snížení a zrušení pro první dvě děti, zachováno má zůstat pouze pro lidi se třemi a více dětmi.

V letech 2027 až 2029 se má výchovné za první dvě děti postupně snižovat následovně:

  • V roce 2027 se sníží na 300 Kč.
  • V roce 2028 se sníží na 200 Kč.
  • V roce 2029 se sníží na 100 Kč.
  • Od roku 2030 již bude výchovné za první dvě děti 0 Kč.

Výchovné za třetí a každé další dítě se snižovat nebude, vždy bude mít stávající hodnotu 500 Kč (od roku 2025 se zvýší na 503 Kč). Také lidé, kteří požádají o řádný nebo předčasný důchod do konce roku 2026, nebudou v tomto ohledu nijak dotčeni, výchovné za všechny děti má do této doby zůstat v plné výši a nezmění se ani pravidla přiznávání.

Od roku 2027 má vedle toho začít platit takzvaný fiktivní vyměřovací základ, nebo také rodičovský vyměřovací základ. Ten, kdo pečuje o dítě do 3 let věku, bude mít za tuto dobu automaticky evidovány fiktivní výdělky ve výši průměrné mzdy, což ve výsledku navýší důchod.

Tato novinka má ovšem nevýhodu v tom, že důchod ve většině případů nedokáže zvýšit tolik, jako to umí výchovné. Jak naznačují propočty v důvodové zprávě k návrhu reformy, pro většinu rodičů by šlo o navýšení důchodu o 300 až 400 Kč. Až na výjimky by tedy budoucí důchodci na této změně „prodělávali“ a jejich ocenění za výchovu dětí by bylo nižší než u lidí, kteří šli do důchodu dříve a získali plné výchovné.

Ve hře je ochranné opatření

Vláda nyní zvažuje, že toto opatření zmírní. Jak pro portál Novinky.cz uvedl Jakub Augusta, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, v plánu je zavedení takzvaného ochranného opatření, které by hlídalo, aby finanční ocenění výchovy bylo pro všechny srovnatelné.

„Zůstane zachován princip, že se přechází na rodinný vyměřovací základ. Ale protože tato varianta může některým rodičům přinést menší zvýšení důchodu než stávajících 500 korun u výchovného, zvažuje se ještě doplnění automatického srovnávacího výpočtu při stanovení starobního důchodu,“ konstatoval Augusta.

V praxi by to fungovalo tak, že pokud by bylo finanční ocenění prostřednictvím fiktivního vyměřovacího základu nižší než hodnota výchovného, automaticky by byla částka dorovnána. Tato kontrola včetně dorovnání by probíhala automaticky.

Případně je možná ještě alternativa – vypočte se samostatně důchod s fiktivním vyměřovacím základem a s výchovným, obě částky se porovnají a přiznána bude vyšší varianta. Výsledek by byl v podstatě totožný.

Zatím není jisté, ke které variantě se nakonec přistoupí, případně zda vůbec bude toto zmírňující opatření zaváděno. Představitelé vládních stran a hnutí o tom momentálně jednají a finální podoba výchovného bude případně představena v rámci pozměňovacího návrhu ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně, které by mělo proběhnout v průběhu října.

Další změny výchovného

Součástí důchodové reformy je i další omezení, která se má dotknout také stávajících důchodců. Kromě toho, že se přestane valorizovat hodnota budoucího výchovného (po zvýšení v roce 2025 zůstane už trvale na 503 Kč), se má zastavit také zvyšování výchovného, které již bylo přiznáno.

Dnes platí, že přiznané výchovné se stává pevnou součástí procentní výměry důchodu. To znamená, že pravidelně dochází k jeho navyšování při valorizacích. Od roku 2027 se však částka výchovného zvyšovat přestane. Podle návrhu to má fungovat tak, že při valorizaci se nejprve od procentní výměry důchodu odečte hodnota výchovného za všechny děti, a zbylá část této výměry se standardně navýší. A poté se výchovné opět k procentní výměře přičte.

Více k tématu