Ministr Jurečka nastínil změny mimořádné valorizace: Alternativní způsob zohlední celý důchod

Způsob výpočtu mimořádné valorizace by se měl výhledově změnit tak, aby byl zohledňován celý důchod, nikoliv jen jeho zásluhová část. Ministerstvo práce a sociálních věcí už nyní připravuje nové řešení, jak se bude zvyšování důchodů počítat.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Česko v posledních měsících zažívá velmi vysokou inflaci, která má vliv také na zvyšování důchodů. Ceny rostou natolik výrazným tempem, že letos došlo už ke dvěma mimořádným valorizacím důchodů a je velmi pravděpodobné, že v roce 2023 proběhne další.

Zásadním problémem mimořádných valorizací je, že pomáhají zejména bohatším důchodcům, zatímco těm chudším nedokáží rostoucí ceny pokrýt. Důvodem je mechanismus, který nezohledňuje celý důchod, ale pouze jeho zásluhovou část. Na to upozorňují experti i například Národní ekonomická rada vlády (NERV).

„Paradoxem současné podoby valorizace je to, že i procentuálně pomáhá více vysokopříjmovým důchodcům. Například důchody ve výši 40 tisíc Kč jsou v září 2022 valorizovány o 4,7 % a důchody ve výši 10 000 Kč jen o 3,2 %,“ uvedl NERV v analýze, která vládě radí, jak zmírnit dopady energetické chudoby.

Ve výsledku tak narůstají nerovnosti mezi důchodci, a zatímco ti bohatší si ještě z důchodu zvládají šetřit peníze, chudší se stále více propadají do chudoby. „Roste počet důchodců, kteří mají výdaje shodné či vyšší než měsíční příjmy a zůstávají akutně ohrožení, a na druhé straně roste počet vysokopříjmových důchodců schopných akumulovat úspory,“ stojí také v analýze, podle které by se měl mechanismus valorizace změnit, aby více pomohl právě lidem s nižšími důchody.

Jurečka: Hledáme dobré řešení

Tuto skutečnost si uvědomuje také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Na tiskové konferenci z 22. září řekl, že současný mechanismus valorizace nedokáže současnou vysokou inflaci dostatečně reflektovat. „Dostali jsme se do specifické situace. Když před lety legislativci a zákonodárci dávali do zákona valorizační mechanismy, nikdo nemodeloval situaci, že by tady mohla být inflace 10, 15 nebo 17 procent. Takže s tím nikdo nepočítal, žili jsme v dobách, kdy jsme se bavili o inflaci kolem 2 až 5 procent,“ uvedl ministr Jurečka.

„Musíme umět do budoucna reagovat na situace, kdy lidé mají nižší důchody. Je tam možných několik variant, jak k tomu přistoupit. Je možné zvýšit základní výměru důchodu, můžeme se bavit, jak základní výměru valorizovat v průběhu roku. To jsou konkrétní scénáře, ale já nechci předjímat. Platí, že situaci vnímáme, sledujeme a pracujeme na tom, abychom našli dobré a efektivní řešení,“ konstatoval Marian Jurečka.

Doplnil, že o věci se nyní vede politická i odborná diskuse, do níž jsou zapojení i členové skupiny NERV. Výsledkem by měl být konkrétní návrh, jak nepříznivé nastavení mimořádné valorizace vyřešit.

Marian Jurečka: Další mimořádná valorizace důchodů by mohla proběhnout v červnu

Rozdělení zvýšení na dvě části

Na první pohled snadné řešení, při kterém by se při mimořádné valorizaci zvyšovala také základní výměra, nepovažuje Jurečka v tuto chvíli za vhodné. „Doslovné řešení, které by v mimořádných termínech zvyšovalo i základní výměru, není optimální, protože by musela být opuštěna vazba základní výměry na průměrnou mzdu,“ uvedl Jurečka v rozhovoru pro České důchody.

„Chystáme proto alternativní způsob, který by zohlednil při mimořádné valorizaci celý důchod, a to rozdělením zvýšení důchodů mezi procentní a pevnou částku,“ doplnil ministr s tím, že v každém případě bude nutné provést změnu zákona o důchodovém pojištění. A to vyžaduje celý legislativní proces, tedy schválení ve vládě i v parlamentu.

Jisté tedy je, že úprava valorizace se připravuje, ale v tuto chvíli ještě není jasné, jestli se bude řešit samostatnou novelou zákona, nebo půjde o součást rozsáhlejší důchodové reformy, kterou nyní ministerstvo připravuje.

Pokud by šlo o samostatnou novelu, zřejmě by bylo možné ji stihnout tak, aby se nová pravidla promítla už do další mimořádné valorizace, která by podle dosavadních odhadů ministerstva mohla proběhnout v první polovině příštího roku, pravděpodobně v červnu 2023. Jestli by ale byla změna součástí reformy, byla by to komplikace, protože ji ministr Marian Jurečka plánuje předložit až v druhé polovině roku 2023. Dalších několik měsíců by pak trvalo samotné schvalování.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu