Změny příspěvků u penzijního spoření: Konec pro důchodce a vyšší minimální částka

Pravidla pro nárok na státní příspěvek k penzijnímu spoření se od začátku července výrazně změní. O příspěvek zcela přijdou lidé, kteří již pobírají starobní důchod. Změní se také výpočet pro všechny ostatní.

Foto: Adobe Sock
Manželé řeší své smlouvy. (ilustrační foto)

Od 1. července 2024 začínají platit nová pravidla pro spoření v penzijních fondech. Zásadní změna se týká státních příspěvků. Týká se to všech forem spoření v penzijních fondech, tedy ve starších transformovaných fondech i v rámci novějšího doplňkového penzijního spoření.

Zvýší se minimální měsíční částka, kterou bude nutné na spoření posílat, aby nárok na státní příspěvek vznikl. Doposud to bylo 300 Kč, nově ale bude nutné posílat 500 Kč. Pro zachování nároku na příspěvek je tedy nutné od července minimální úložku zvýšit alespoň na 500 Kč, jinak o příspěvek přijdete.

Mění se také způsob výpočtu příspěvku. Doposud byl stanovený podle hladin vkladu, nově bude činit vždy 20 % z vkladu na spoření. U nižších vkladů to bude znamenat snížení příspěvku, u těch vyšších naopak zvýšení. Maximální výše příspěvku se zvýší z 230 na 340 Kč, a to při vkladu 1700 Kč měsíčně.

Jak se konkrétně změna nároku a výpočtu promítne, se podívejte v následující tabulce:

Změny státních příspěvků u penzijního spoření.Foto: České důchody

Pokud chcete upravit výši vašeho měsíčního vkladu, aby reflektoval nová pravidla od července 2024, je vhodné změnu provést už v červnu. Změnu výše vkladu je nutné nahlásit vaší penzijní společnosti, u které máte své penzijní spoření. Není možné pouze začít posílat vyšší částku, je nutné to řešit osobně. Stejně tak byste měli změnu řešit se svým zaměstnavatelem, pokud vám peníze na spoření posílá přímo on.

Konec příspěvku pro důchodce

Od stejného data ztratí nárok na státní příspěvek všichni starobní důchodci, tedy lidé, kteří již mají přiznaný řádný nebo předčasný starobní důchod.

Toto omezení platí i v případě, že máte výplatu důchodu pozastavenou. Týkat se to může zejména lidí, kteří v roce 2022 nebo 2023 požádali o předčasný důchod, ale využili takzvanou výpočtovou zamítačku a nadále pracují. Kdo má starobní důchod přiznaný, nemůže státní příspěvek čerpat.

Jako starobní důchodci si můžete své penzijní spoření ponechat i nadále, abyste mohli využívat třeba příspěvek zaměstnavatele nebo daňové odpočty. Důchodci, kteří pracují, podnikají nebo třeba pronajímají nemovitost, mohou na rozdíl od ostatních účastníků spoření odečítat z daňového základu celou svou měsíční úložku, a to od první uložené koruny. Celkem je možné ročně odečíst z daňového základu 48 000 Kč.

Pokud byste chtěli kvůli ztráty nároku na příspěvky své stávající spoření zrušit, ujistěte se, že máte splněnou podmínku minimální doby spoření v délce 5 let. V případě zrušení před splněním této podmínky byste přišli o všechny dosavadní státní příspěvky.

Je proto vhodné si posílat na spoření alespoň minimální možnou částku 100 Kč a počkat, než získáte plných 5 let, abyste mohli spoření zrušit bez sankcí a ztráty státního příspěvku.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu