Změna valorizací není v plánu, uklidňuje důchodce ministr Stanjura a stojí za úpravou ODS

Ministr financí Zbyněk Stanjura odmítá zásahy do současné podoby valorizace důchodů a je rovněž proti tomu, aby si lidé museli připlácet za léčení. Podle něj to není v současné situaci politicky ani lidsky průchozí.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Současní důchodci se nemusejí obávat, že by vláda chtěla změnit mechanismus valorizace důchodů, podle něj to při současném zdražování není možné. Stejně tak by se nemělo zvyšovat DPH, které se potom promítá do většiny cen. Ve vyjádření pro deník Právo to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Jako politicky i lidsky neprůchozí považuji nyní upravovat valorizační schéma penzí v neprospěch důchodců, na které tvrdě dopadá současné zdražování. Určitě také vždy budu proti zvyšování daně z příjmů občanů či DPH, které by vedlo jen k tomu, že více lidí bude potřebovat pomoc od státu, a tím i k dalšímu přerozdělování peněz,“ uvedl ministr Stanjura.

Zároveň odmítl, že by si lidé měli připlácet ve zdravotnictví, které právě senioři kvůli nemocem využívají častěji než mladší lidé. „Určitě ale nepůjdeme cestou další spoluúčasti ve zdravotnictví, neboť již máme negativní zkušenost s aplikací tohoto opatření,“ konstatoval Stanjura.

Reagoval tím především na některé výzvy, že by se důchody neměly zvyšovat tak rychle. Například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek společně s expremiérem Mirkem Topolánkem vyzvali vládu, že by měla zahájit úspory, například by měla změnit valorizační schéma důchodů a omezit jejich zvyšování. Jejich komentář vyvolal rozsáhlé reakce a zároveň mezi některými důchodci nervozitu. Ministr Stanjura nyní potvrdil pozici vlády, že se nijak nebude měnit řádná ani mimořádná valorizace.

Mimořádná valorizace

Ostatně za současnou podobou mimořádné valorizace Stanjura stojí a připomíná, že ji zavedla ODS. „Tuhle valorizaci navíc prosadila kdysi v minulosti ODS. Nejdříve byla v zákoně jako hranice mimořádná inflace deset procent, ODS prosadila, že bude už při pětiprocentní inflaci,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Deník N. Připomněl tak, že pro provedení mimořádné valorizace bylo dříve nutné, aby součet meziměsíční inflace překročil 10 %, nikoliv současných 5 %.

Mimořádnou valorizaci důchodů považuje za důležitou také premiér Petr Fiala, podle něhož toto zvyšování pomáhá seniorům se zvyšujícími se cenami energií kvůli válce na Ukrajině.

„Důchody rostou historicky vůbec nejvíc. Letos jsou valorizovány třikrát a nárůst je dohromady o 15 procent. V průměru jde o 2500 korun za tento rok. To je opravdu významný posun nahoru. Kromě toho 1. ledna 2023 dojde k další valorizaci. Navíc tam přibude tzv. výchovné, takže za každé vychované dítě se zvýší starobní důchod o 500 korun. Senioři jsou ti, kterým významně příjmy porostou tak, aby si s rostoucími cenami a všemi dopady ruské agrese na Ukrajině dokázali poradit,“ konstatoval premiér ve velkém rozhovoru pro deník Právo.

Malá novela a pak velká reforma: Ministr Jurečka upřesnil postup práce na změnách důchodů

Pomoc pro chudší důchodce

Premiér Fiala nicméně ve svém vyjádření zmiňuje průměrnou valorizaci, přestože na průměrný starobní důchod nedosáhne přibližně milion důchodců. Těm, na něž momentálně velmi razantně dopadá zdražování energií a potravin, vláda doporučuje požádat o příspěvek na bydlení. Od července došlo k výraznému zjednodušení žádostí, které je navíc nově možné podávat elektronicky. Důchodci, pro které je důchod jediným příjmem, nemusí dokládat nic kromě účtů za energie a služby. Postup, jak o příspěvek požádat, jsme popsali v tomto článku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že online (elektronickou) žádost už využilo 1300 žadatelů a většina z nich je spokojena. „Aplikaci hodnotí jako maximálně jednoduchou a podařenou i lidé nad 70 let, kteří až dosud vyplňovali formuláře ručně,“ uvedlo ministerstvo.

Už v září proběhne druhá letošní mimořádná valorizace důchodů, celkově tak třetí. Česká správa sociálního zabezpečení začne příští týden rozesílat důchodcům oznámení o zvýšení důchodů, které bude obsahovat také speciální dopis ministra Mariana Jurečky. V něm bude zmiňovat například možnosti státní pomoci těm důchodcům, kteří mají málo peněz. Podrobně jsme o detailech zářijové valorizace psali v tomto článku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu