Za vychované dítě vyšší důchod o 500 korun. Muži ale mají částečně smůlu

Péče o dítě by měla být při žádosti o důchod speciálně zohledňována a lidé by měli za každé vychované dítě dostat 500 korun navíc. Tento návrh ministryně Jany Maláčové by měl pomoci hlavně ženám, které právě kvůli dětem mívají nižší důchody.

Foto: Pixabay
Výchova dětí by mohla zvýšit důchod. (ilustrační foto)

UPOZORNĚNÍ: TENTO ČLÁNEK JIŽ NENÍ AKTUÁLNÍ, VÝCHOVNÉ BYLO SCHVÁLENO V JINÉ PODOBĚ. PLATNÁ PRAVIDLA POPISUJEME V TOMTO ČLÁNKU.

Ministryně Jana Maláčová v rámci své důchodové reformy představila také návrh, který by měl zvýšit starobní důchod rodičům, kteří pečovali o děti. Takzvané výchovné je koncipováno tak, že za každé dítě by budoucí důchodce dostal k důchodu navíc 500 korun, přičemž zohledňovány budou nejvýše tři děti. Maximálně se tak důchod bude moci zvýšit o 1500 korun. Novinka by měla platit od roku 2023.

„Vzhledem k tomu, že osobami, které výchovu dětí v největším rozsahu zajišťovaly, jsou převážně ženy, docílí se tímto opatřením částečného snížení rozdílu mezi průměrným starobním důchodem žen a mužů,“ konstatuje ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě, která je součástí návrhu zákona.

Zmiňuje tak často diskutovanou nespravedlivost současných důchodů – tím, že ženy tráví mnoho let v domácnosti výchovou, mají kvůli tomu nižší důchody. V průměru mají podle statistik České správy sociálního zabezpečení ženy důchod o 1918 korun, tedy o 12,8 %, nižší než muži. Platí přitom, že delší mateřská a rodičovská dovolená (při více dětech) znamená větší propady v důchodech.

Výhoda dřívějšího důchodu skončí

Ženy doposud byly za péči o děti zvýhodňovány alespoň tím, že měli stanovený nižší důchodový věk, například ženy se třemi dětmi mohou i dnes jít do důchodu téměř o 3 roky dříve než muži. Tato výhoda ale v dohledné době skončí, důchodový věk se postupně sjednotí na 65 letech.

Na nespravedlivé důchody žen dlouhodobě upozorňuje ministryně Jana Maláčová. „To, že náš důchodový systém dnes nejenže neoceňuje, ale naopak ještě trestá ženy za výchovu dětí ztrátou výdělku a nízkými důchody, je hrozná nespravedlnost,“ napsala nedávno Maláčová na svém Facebooku.

„Psala mi paní Květa, která odešla do důchodu letos na podzim, a s hrůzou zjistila, že bude muset vyžít jen z 9265 korun. Většinu života pracovala ve školní jídelně a sama vychovala 3 děti. V 90. letech ale přišla o práci, a protože byla samoživitelka se třemi dětmi na krku, novou práci našla až po delší době. I tak se jí ale podařilo splnit povinných 35 let pojištění,“ dodala ministryně s tím, že po zavedení výchovného by se její starobní důchod zvýšil okamžitě o 1500 korun. Další zvýšení by mohlo přinést zavedení minimálního důchodu ve výši 10 000 korun, které Maláčová také prosazuje.

Hlídejte si odpracované roky: Přehled, co všechno se do důchodu nepočítá

Muži až po roce 1996

Pokud bude výchovné zavedeno, bude se týkat mužů i žen. Zvýšení o 500 korun bude platné i zpětně, takže se důchod zvýší i seniorům, kteří už v důchodu jsou.

Naproti tomu omezení budou muži, kteří se starali o děti před rokem 1996. Péče o dítě se až do tohoto roku započítávala výhradně ženám, a pokud se starali muži, na jejich důchod to nemá vliv. A stejné by to bylo také u výchovného – přiznáno by bylo jen těm mužům, kteří pečovali o děti narozené až po roce 1996.

Výchovné by podle návrhu mělo fungovat následovně:

  • 500 korun za dítě (maximálně 1500 korun) dostane rodič, který se o dítě staral déle (v případě, že se rodiče v péči střídali)
  • Peníze se týkají všech dětí u žen a dětí narozených po roce 1996 u mužů
  • V případě sporu o tom, kdo se o dítě staral déle a má na výchovné nárok, rozhodne Česká správa sociálního zabezpečení
  • Výchovné bude ženám i mužům přiznáno i v případě, že jsou již v důchodu
  • O výchovné by si lidé museli speciálně zažádat (například při podání žádosti o důchod)
  • Pokud někdo pobírá invalidní důchod a ten se mu v budoucnu změní (transformuje) na starobní, tak nárok na výchovné nevznikne. Jde o případy, není přiznán standardní starobní důchod, například proto, že je nižší než důchod invalidní.
  • Výchovné by mělo platit od roku 2023

Výhodou je, že výchovné je navrhováno jako samostatný zákon, nezávisle na velké důchodové reformě, kterou Jana Maláčová v prosinci představila. I kdyby reforma schválena nebyla, což vzhledem k nedostatku podpory není vyloučeno, mohla by projít alespoň tato dílčí změna důchodů.

Více k tématu