Všechny důchody porostou nejméně o 650 korun, u nízkých to bude rekordní skok

Ministryně Jana Maláčová zveřejnila přesné parametry valorizace důchodů pro rok 2022. Pokud vše schválí vláda, porostou důchody ještě více, než se doposud předpokládalo. Nejmenší zvýšení bude činit 650 korun, což je více než v minulých letech.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

POZOR: TOTO JE NEAKTUÁLNÍ ČLÁNEK. INFORMACE K VALORIZACI 2024 NAJDETE TADY.

Starobní důchody nakonec s největší pravděpodobností porostou ještě více, než se očekávalo. Důvodem je vysoká inflace a také rekordní růst mezd v posledním roce. Vše navíc doplní mimořádná valorizace 300 korun, kterou již politici definitivně schválili.

Podle posledních informací se průměrný důchod zvýší o 805 korun a od ledna 2022 bude činit celkem 16 280 korun. Ještě v průběhu léta se přitom předpokládalo, že průměrné zvýšení bude nižší, konkrétně kolem 758 korun.

Konečná zákonná valorizace bude činit 505 korun. Celkově se důchody zvýší o 5,2 procenta, po započtení inflace to bude o 3,2 procenta.

Současně se zvýší poměr starobních důchodů k průměrné mzdě v Česku, a to na 43 procent. „Tento poměr se postupně zvyšuje, aktuálně o 1,6 procentního bodu, ale stále je nízký. Skutečnost, že pravicové vlády na seniory zapomínaly a penze zvyšovaly v lepším případě o desetikoruny, bude nutné dohánět i v dalších letech. Zmíněný poměr by se měl v budoucnu blížit k 50 procentům,“ uvedla ministryně Jana Maláčová.

Definitivní schválení do konce září

Maláčová zároveň prozradila detailní koeficienty výpočtu valorizace. Základní výměra se zvýší o 350 korun a bude činit 3900 korun. Procentní výměra se pak zvýší o 1,3 procenta a následně se k ní připočte 300 korun. Tyto koeficienty nyní musí Maláčová předložit vládě, když je poté schválí, bude již valorizace 2022 definitivní. Schválení musí proběhnout do 30. září a nepředpokládají se žádné komplikace.

Ve výsledku bude nejnižší valorizace činit 650 korun, což je výrazně více než v uplynulých letech. O tuto částku se zvýší všechny důchody, tedy i ty nejnižší pod 10 000 korun, které se v minulosti zvyšovali výrazně méně.

Zákonná valorizace nestačí, říkají politici každý rok. Nic s tím ale nedělají

Stále ovšem platí pravidlo, že vyšší důchody se zvyšují více. Například důchod 10 000 korun se v lednu zvýší o 734 korun, ale senior s důchodem 20 000 korun se může těšit na přídavek 864 korun.

KALKULAČKA – Vaše valorizace 2022 s navýšením o 300 korun

Důchodci se poprvé mohou těšit také na vyšší lednovou valorizaci. V lednu 2022 navíc vstoupí v platnost nové pravidlo, podle kterého se bude doplácet poměrná část důchodu za leden.

V současné době dochází k valorizaci vždy ke dni výplaty důchodů a u jednotlivých lidí se tak datum valorizace liší. Nově bude valorizace vždy od 1. ledna pro všechny a poměrné peníze mezi tímto datem a výplatou důchodu budou doplaceny navíc. Někteří důchodci tak v lednu dostanou i několik stokorun navíc. Více o tom píšeme v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu