Vláda schválila nařízení pro valorizaci v září: Pravidla pro současné i budoucí důchody

Vláda Petra Fialy na dnešním jednání finálně schválila druhou mimořádnou valorizaci důchodů, která proběhne v září. Podle původního očekávání půjde o navýšení procentní výměry o 5,2 procent.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala a ministr Marian Jurečka.

Už je definitivní, že v září potřetí v tomto roce porostou důchody. Přestože mimořádná valorizace je stanovena zákonem a probíhá poté, kdy úhrn meziměsíční inflace překoná 5 %, musí zároveň vláda schválit speciální nařízení, aby mohla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zvýšení provést. A to se nyní stalo.

Ve schváleném nařízení je stanoveno, že procentní výměra důchodu (zásluhová část) se zvýší o 5,2 %. Zvýšení se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, sirotčích i vdovských či vdoveckých, a o jejich zvýšení nebude nutné žádat.

Valorizace v září bude mít následující pravidla:

  • Aktuální již přiznané důchody (jde o současné důchodce) se zvýší automaticky při výplatě v září.
  • Důchody, které budou přiznány před termínem této valorizace (období od nynějška do konce srpna), se rovněž zvýší automaticky při výplatě v září.
  • Důchody přiznané po termínu této valorizace (období od 1. září do 31. prosince 2022) se zvýší automaticky ihned s přiznáním, takže první vyplacený důchod již bude valorizován.
  • Důchody přiznané od 1. ledna 2023 a později se mimořádně nevalorizují.
  • Této valorizace se netýká nový doplatek za část valorizace od 1. dne v měsíci do dne výplaty důchodu.
  • Zvyšují se řádné i předčasné starobní důchody.

Tato valorizace proběhne v září. Předtím ještě důchodce čeká první mimořádná valorizace, která proběhne již příští měsíc (v červnu). Při ní se procentní výměra zvýší o 8,2 %. Podrobné informace k valorizaci v červnu, včetně kalkulačky zvýšení, jsme publikovali v tomto článku.

Potíž procentního navyšování

Politici jako obvykle hovoří o průměrném zvýšení, které bude v září činit 699 korun, ale tato částka se reálně bude týkat pouze důchodů v průměrné výši 17 242 korun (po červnové valorizaci). Podobně jako u předchozích valorizací platí, že vyšší důchody porostou více. Takže zatímco například důchod ve výši 20 000 Kč se v září zvýší o 838 Kč, důchodce pobírající důchod 10 000 Kč získá navíc pouze 318 Kč.

Abyste si mohli spočítat, o kolik se důchod zvýší právě vám, připravili jsme pro vás kalkulačku valorizace v září. Zde zadejte váš důchod po provedení valorizace v červnu a dozvíte se, kolik bude činit přesně tato druhá mimořádná valorizace.

Procentní navyšování důchodů dlouhodobě rozevírá nůžky mezi nižšími a vyššími důchody a část důchodců to považuje za nespravedlivé. Jak ovšem už dříve vysvětlilo ministerstvo práce a sociálních věcí, důvodem je to, aby si všichni důchodci zachovávali stále stejnou životní úroveň, tedy aby si mohli koupit stále stejné množství věcí.

Chystá se solidární důchod pro lidi s nízkými příjmy. Posuzovat se má objektivní překážka

„Cílem valorizace důchodů je zachování jejich kupní síly. To znamená dosáhnout stavu, kdy si jednotlivý důchodce může i přes zvýšení cen pořídit za svůj důchod stejné množství zboží a služeb, a proto je základním ekonomickým ukazatelem, od kterého se zvýšení důchodů odvíjí, právě růst cen. Tohoto cíle lze dosáhnout pouze tak, že se jednotlivé důchody zvýší tak, aby jejich reálná hodnota, tedy hodnota po očištění o růst cen, zůstala přinejmenším stejná,“ uvedlo ministerstvo už dříve pro České důchody. Cílem tedy je, aby se všichni důchodci měli stejně jako před nárůstem cen, nikoliv aby si někteří pohoršili a jiní polepšili.

Je čas na změnu mechanismu?

Je nicméně otázka, nakolik to platí při současném rekordním zdražování, kdy meziroční inflace už třetí měsíc v řadě překračuje hranici 10 % a v dubnu dosáhla dokonce úrovně 14,2 %. Zároveň rychle rostou ceny energií.  V poslední době se již objevují odborné hlasy, že by se pravidla valorizace měla změnit.

„Ne že by valorizace byla špatně, je určitě dobře, ale možná bychom měli přehodnotit ten systém. Ve chvíli, kde se zvyšuje cena energií, což postihuje všechny skoro stejně,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas sociolog Daniel Prokop, který je členem obnovené Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Podle něj současné navyšování cen zejména u chudých důchodců reálně nemusí pokrýt rostoucí ceny energií a dalších věcí. „Chudým, samostatně žijícím důchodcům to možná ani nepokryje ten nárůst a budou potřebovat další pomoc. Měli bychom zvážit jiný systém valorizace, třeba že by se tam přičítala základní složka,“ konstatoval Prokop.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu