Vláda ignorovala reformu: Bonusy za děti a dřívější důchod pro náročné profese jsou stále ve hře

Důchodovou reformu vláda nezamítla, ale ani nepodpořila. Ministryně Jana Maláčová z toho má radost, ale ve skutečnosti se nad plánovanými novinkami vznáší otazník. Má vůbec něco šanci na schválení?

Foto: Úřad vlády ČR
Ministryně Jana Maláčová po jednání vlády.

Vláda se po mnoha týdnech konečně dostala k projednání důchodové reformy, kterou připravila ministryně Jana Maláčová. Žádné konkrétní stanovisko ale nebylo vydáno, což do celé situace vneslo další nejistotu.

„Vláda zaujala neutrální stanovisko ke všem třem zákonům, které dohromady tvoří celek spravedlivé důchodové reformy. Týká se to nejen změny architektury důchodového systému, tedy nultý a první pilíř, ale zejména náročných profesí a výchovného,“ uvedla Jana Maláčová po skončení jednání vlády.

V případě architektury by měl být zaveden minimální důchod 10 000 korun pro všechny, kteří mají odpracované roky, a také by se měl snížit minimální počet let pojištění potřebných pro nárok na důchod z 35 na 25 let. Výchovné pak znamená přídavek 500 korun k důchodu pro rodiče za každé vychované dítě. A v případě náročných profesí by mělo platit, že lidé budou odcházet do důchodu dříve o 1 rok za každých 10 let náročné práce.

Maláčová: Potěšující zpráva

„Je to velmi potěšující zpráva, mám radost a pevně doufám, že se výchovné i náročné profese podaří prosadit ještě do voleb,“ řekla Maláčová s tím, poslanci by se návrhy měli zabývat už tento týden v rámci jednání o valorizaci důchodů. Návrhy totiž byly předloženy jako poslanecké pozměňovací návrhy právě k zákonu, který řeší valorizaci.

Jde tak o velmi zvláštní situaci, při které reformu aktivně prosazuje pouze ČSSD. Vláda se k reformě nevyjádřila a nelze tedy vůbec předvídat, jak hlasování o jednotlivých návrzích nakonec dopadne. Podpora mezi politiky je různá, některé strany podporují hlavně dřívější důchod pro náročné profese, jiné zase výchovné za děti.

Nepříjemné detaily v chystané důchodové reformě, o kterých Maláčová moc nemluví

Vše se bude projednávat a schvalovat v rámci legislativy týkající se mimořádné valorizace důchodů pro rok 2022. Momentálně je tento zákon ve druhém čtení ve Sněmovně a poslanci ČSSD reformní změny podali jako pozměňovací návrhy. Jednání je nyní přerušeno a mělo by se obnovit opět tento týden.

Je nutné, aby se vše stihlo projednat co nejdříve, protože od následujícího týdne začne probíhat rekonstrukce sněmovní budovy a schůze nebude možná. V případě, že to poslanci nestihnou, hrozí, že se neschválí nejen výchovné a dřívější důchod pro náročné profese, ale ani mimořádná valorizace 300 korun.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu