Vláda řeší zpoždění žádostí o důchod. Premiér Fiala: Je to neúměrné

Premiér Petr Fiala se omluvil budoucím důchodcům za zpoždění, které vzniká při vyřizování žádostí o důchod. Česká správa sociálního zabezpečení momentálně eviduje 18 tisíc nevyřízených žádostí v prodlení. Situace by se měla zlepšit už během června.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) se v poslední době potýká s přetížením úředníků, kteří nestíhají zpracovávat nové žádosti o důchod. Úřad momentálně eviduje 18 000 nevyřízených žádostí, u kterých už uplynula zákonná lhůta pro vydání rozhodnutí o přiznání důchodu.

Důvodem přetížení je velký zájem o předčasné důchody v loňském roce a také vyřizování agendy kolem výchovného nebo mimořádných valorizací. Jen žádostí o výchovné bylo podáno na 40 tisíc a o předčasný důchod v loňském roce projevilo zájem 120 tisíc lidí. Zpracování žádostí o důchod nyní trvá v průměru 99 dnů, ale někteří žadatelé čekají i déle. Zákonná lhůta je přitom 90 dnů.

Nepříznivé situace si je vědoma také vláda a premiér Petr Fiala se lidem, kterých se zpoždění týká, omluvil. „Omlouvám se všem klientům, kteří si žádají o důchod. Víme, že čekají dlouho, není to v pořádku,“ řekl premiér v rozhovoru pro ČTK a dodal, že situaci vláda aktivně řeší. „Proběhla personální opatření. Posilují se pracovníci, kteří jsou vyškolení, aby to mohli vyřizovat. Jedná se také se zdravotními pojišťovnami, aby se zjednodušily některé procesy,“ doplnil.

Premiér Fiala konstatoval, že důvodem zpoždění je vedle velkého množství žádostí také rutinní chod v resortu práce a sociálních věcí před nástupem současné vlády. „Řada věcí fungovala rutinně, ale nedocházelo k té tolik potřebné digitalizaci, která by tohle všechno zvládla. Nefungovalo dobře vedení úřadu práce, tam došlo k výměně. A do toho ještě přišly některé věci, které se třeba úplně nedaly předvídat, a to je v důsledku inflace například výhodnost předčasných důchodů, což způsobilo nápor na ten systém,“ uvedl Fiala.

Potíže se zdravotním pojištěním

Zpoždění žádostí o důchod dostává do nepříjemné situace zejména lidi, kteří již skončili v práci a nyní čekají na přiznání důchodu. Některým z nich totiž vzniká dluh u zdravotních pojišťoven, které dokonce rozesílají výzvy k úhradě zdravotního pojištění.

Za důchodce standardně platí zdravotní pojištění stát, ale až do vyřízení žádosti o důchod nemají zdravotní pojišťovny informaci o tom, že se člověk stal důchodcem. Uplynulé období od skončení v zaměstnání tak pojišťovny evidují jako nezaplacené a k nedoplatkům pojištění nabíhá i penále. Zdravotní pojišťovny se totiž nemají jak dozvědět, že člověk již nepracuje a čeká na důchod.

Aby se předešlo dalším komplikacím, obdrží Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od ČSSZ seznam lidí, kteří čekají na vyřízení důchodu, a následně je nebude vyzývat k úhradě pojistného.

VZP má nyní ve svém systému nastaveno obesílání automaticky a změna je technicky poměrně náročná, takže pojišťovna požádala budoucí důchodce o shovívavost. „Pokud by někomu z této skupiny klientů (žadatelé o důchod) přišla výzva k doložení plateb zdravotního pojištění, případně úhradě minimálního pojistného, poprosíme, aby se obrátil na naši pobočku, kde s ním individuálně vše vyřešíme,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Noví důchodci musí o výchovné žádat: Nelze to udělat dodatečně, nárok by propadnul

Důchod se zpětně doplatí

Lidem, kteří v dohledné době plánují požádat o starobní důchod, ČSSZ doporučuje, aby co nejvíce využili možnost podat žádost až čtyři měsíce předem. Díky tomu lze zajistit plynulý přechod z pracovních výdělků na pobírání důchodu.

Podstatné je, že i když má vyřízení žádosti zpoždění a důchod zatím není vyplácen, nemusí mít důchodci obavy, že by o své peníze přišli. Jakmile je totiž důchod přiznán, jsou zpětně vždy doplaceny všechny splátky až k datu přiznání důchodu. Stejné je to i s valorizacemi – pokud například žádost bude zpracována až po červnové mimořádné valorizaci, bude o ni důchod navýšen zpětně. Nárok na tuto valorizaci mají všechny důchody přiznané až do konce roku 2023.

V okamžiku přiznání starobního důchodu by se měl vyřešit také případný vzniklý dluh u zdravotní pojišťovny. Jakmile bude jasné, že člověk začal od určitého data pobírat důchod, zdravotní pojištění za něj doplatí stát a případné penále bude zrušeno. Pokud již někdo v mezidobí pojistné zaplatil, bude mu příslušná částka vrácena.

„Zaměstnanci ČSSZ dělají maximum proto, aby se situace co nejdříve stabilizovala,“ uvedla pro České důchody mluvčí úřadu Jitka Drmolová. „Stabilizaci lze očekávat do konce prvního pololetí roku 2023, situaci však poznamená zátěž spojená s další mimořádnou valorizací, která se dotkne všech 2,8 milionu příjemců důchodu,“ dodala.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu