Vláda odmítla příspěvek 6000 korun pro důchodce. Šanci teď mají poslanci

Jednorázový příspěvek ve výši 6000 korun, který pro důchodce navrhují poslanci hnutí ANO, vláda na svém jednání odmítla. Konstatovala, že tento návrh není rozpočtově odpovědný a je mimo současné možnosti státního rozpočtu.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala. (ilustrační foto)

Vláda Petra Fialy tento týden projednala návrh poslanců hnutí ANO, podle kterého by všichni důchodci měli v září dostat jednorázový příspěvek 6000 korun. Ten by jim měl kompenzovat vysokou inflaci posledních měsíců. Podle vlády však takový příspěvek není rozpočtově odpovědný, a proto ho ministři zamítli.

„Jednorázový příspěvek důchodci nepatří mezi nástroje odpovědné rozpočtové politiky, zejména pak v současné době vysoké inflace, kdy by jeho schválení představovalo další inflační impuls,“ konstatovala vláda ve svém usnesení.

Dodala, že případné finanční dopady tohoto návrhu, konkrétně by šlo celkem o 17,7 miliard korun, jsou mimo současné možnosti státního rozpočtu. „Předložený návrh zcela opomíjí udržitelnost důchodového systému i udržitelnost veřejného financování, což odporuje závazkům obsaženým v Programovém prohlášení vlády,“ stojí ve vládním usnesení.

Schillerová: Vláda nevidí realitu

Vláda také předkladatelům, mezi nimiž jsou i poslanci Andrej Babiš nebo Alena Schillerová, vytýká, že návrh obsahuje některé nepřesnosti nebo špatné formulace. „Za negativum návrhu lze též považovat jednotnou výši příspěvku pro všechny příjemce důchodu, bez vazby na výši důchodu vypláceného v České republice nebo do ciziny,“ uvádí vláda. To znamená, že příspěvek by získal cizinec s velmi nízkým (dílčím) českým důchodem, ale zároveň by ho nezískal Čech pobírající důchod ze zahraničí. A to je podle vlády problematické.

Poslankyně Alena Schillerová je přesvědčená, že zamítnutí příspěvku je chyba. „Premiér řekl, že vláda nenechá nikoho padnout, ale realita je jiná. Jediná pomoc důchodcům je mimořádná valorizace důchodů, kterou vládě nařídil zákon. Nebýt něj, vláda by se podle všeho k ničemu nerozhoupala. Problém ale je, že to zvýšení důchodů lidé pocítí až za několik měsíců, ale raketové zdražování na ně už dávno dopadá,“ uvedla Schillerová pro České důchody s tím, že právě toto by měl jednorázový příspěvek kompenzovat. „Doporučila bych ministrům, aby někdy vylezli ze svých kanceláří a šli mezi lidi. Pak možná pochopí, jaká je realita,“ dodala bývalá ministryně.

Zamítavé stanovisko vlády není pro případné schválení rozhodující, ale výrazně snižuje šanci, že bude tento návrh nakonec přijat. S velkou pravděpodobností ho totiž nepodpoří poslanci vládní koalice, kterých je většina. Poslanci hnutí ANO by nyní museli vyjednat podporu pro příspěvek individuálně u jednotlivých poslanců napříč všemi stranami v Poslanecké sněmovně, což je spíše málo pravděpodobné. Aby byl příspěvek schválen, musí ho kromě poslanců podpořit také senátoři, a nakonec ho musí podepsat prezident.

Chystá se zvýšení minimálního důchodu: Pravidelně by rostl a nárok nezískají všichni

Zjednodušení příspěvků

Vláda v současné době podniká jiné kroky, které by měly důchodcům ve finančních potížích pomoci. Na stejném zasedání rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o 8,8 procenta. Životní minimum pro jednotlivce bude od července dosahovat 4620 korun a existenční minimum 2980 korun. Od nových částek se budou odvíjet i dávky vyplácené v rámci pomoci v hmotné nouzi a dávky státní sociální podpory, tedy například příspěvek na bydlení.

Právě příspěvek na bydlení se od července 2022 dočká významného zjednodušení, aby se k němu dostalo více lidí. „V době růstu cen energií roste jeho význam, zjednodušení této dávky je proto klíčové. Zbytečná administrativa by neměla lidi odrazovat. Pokud pomoc prokazatelně potřebují, tak by ji měli snadno získat. Slíbil jsem důkladnou revizi systému a nyní přicházíme s konkrétním řešením,“ uvedl ministr Marian Jurečka, který zjednodušení příspěvku připravil a prosadil. (Vše je již tedy definitivně schváleno.)

Žádost o příspěvek se zjednoduší v několika ohledech. Předně nebude nutné žádat každoročně, ale příspěvek se bude poskytovat na dobu neurčitou. Náklady na bydlení a příjmy domácností se nebudou dokládat čtvrtletně, ale pouze pololetně, a nově také nebude nutné náklady rozepisovat na jednotlivé položky a nebude ani nutné předkládat pravidelné zúčtování zálohově placených služeb.

„Doklady bude možné snadno nahrát elektronicky, například vyfocené na mobilní telefon. Údaje, které stát může získat nebo ověřit sám, nebude muset klient dokládat,“ upřesnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu