Vláda o důchodovém věku rozhodne v roce 2024. Jurečka: Zvýšení nebude nezbytně nutné

Ministr Marian Jurečka rozproudil debatu o úpravě důchodového věku v Česku. Prohlásil, že příští vláda se zřejmě nevyhne zvýšení hranice pro odchod do důchodu. Současná vláda bude důchodový věk posuzovat v roce 2024 a Jurečka předloží argumenty pro i proti zvýšení.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka a premiér Petr Fiala.

Současný důchodový věk je zastropován na 65 letech, lidé ale zatím chodí do důchodu o něco dříve. Postupně se ale věk zvyšuje, ženám rychleji než mužům, a výsledkem bude sjednocení právě na 65 letech. Pokud se nic nezmění, poslední rozdíl padne v roce 2037.

Takzvaný revizní mechanismus zároveň stanovuje, že důchodový věk se má pravidelně posuzovat a případně upravovat tak, aby lidé v penzi strávili alespoň čtvrtinu očekávané délky života. Ministerstvo práce a sociálních věcí každých 5 let připravuje dokument nazvaný Zpráva o stavu důchodového systému České republiky a vyhodnocuje také očekávanou délku dožití. Na základě této zprávy potom vláda rozhoduje, jestli přikročí ke změně důchodového věku.

Rozhodnutí za dva roky

Současná vláda Petra Fialy bude o případné změně důchodového věku rozhodovat v roce 2024. A jak nyní v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl ministr Marian Jurečka, zatím není definitivně rozhodnuto, zda dojde ke zvýšení věku, či nikoliv.

„Já určitě přinesu argumenty jak pro, tak proti. Zvýšení a posunutí té hranice nebude v roce 2024 nezbytně nutné, můžeme ho udělat, ale nemusíme. Myslím si, že nezbytně nutné to bude kolem roku 2030,“ uvedl Jurečka ve zmíněném rozhovoru.

Podle něj se v budoucnu zvýšení důchodového věku nevyhneme, protože po letech 2032 až 2033 začne narůstat důchodový deficit, a to v důsledku demografického vývoje. „Takže můžeme říct, že v roce 2024 ten krok ještě není nutný. Ale já si myslím, že nejpozději po těch dalších pěti letech by vláda měla přehodnotit hranici věku odchodu do důchodu. Myslím si, že kolem toho roku 2029 se tomu budoucí vláda nevyhne,“ konstatoval Marian Jurečka.

Minulá vláda vedená Andrejem Babišem naposledy o důchodovém věku rozhodla v září 2019 a hranici ponechala zastropovanou na 65 letech. Ministři se tehdy shodli na tom, že hlavním důvodem nezvyšování věku je skutečnost, že u současné generace padesátníků převládá problém s vysokou nezaměstnaností a lidé před důchodem mají problém si najít práci. Nejen v této souvislosti pak až třetina lidí volí předčasný důchod.

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

Nižší věk pro náročné profese

Současná vláda Petra Fialy plánuje snížit důchodový věk pro lidi pracující v náročných profesích a tento bod je i součástí jejího programového prohlášení. V první vlně by mělo jít o záchranáře, kteří by měli získat úlevu po odpracování alespoň 4400 směn, tedy po přibližně 20 letech. V Poslanecké sněmovně právě probíhá schvalování tohoto návrhu.

Původně bylo součástí návrhu snížení věku i pro další náročné profese, vláda se ale nakonec shodla na tom, že tato změna bude řešena až v rámci velké důchodové reformy, která by měla být představena v druhé polovině příštího roku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu