Vítězné koalice plánují změny důchodů: Věk, podmínky i první náznaky reformy

Už nyní je jasné, že důchodová pravidla se dočkají změn. Vyplývá to z předvolebních programů i nových prohlášení představitelů koalice SPOLU, Starostů a Pirátů. Právě tito politici s velkou pravděpodobností vytvoří novou vládu.

Foto: Profimedia
Zástupci koalice SPOLU a koalice PirSTAN.

Jedním z klíčových bodů vítězné koalice SPOLU je důchodová reforma. I když v samotném programu nejsou detaily reformy popsány, z aktuálních vyjádření předních politiků této koalice je jasné, že právě tato oblast bude prioritou případné nové vlády.

„Zcela jednoznačně by se budoucí vláda měla zaměřit na důchodovou reformu, to musí být pro celou koalici téma číslo jedna,“ uvedla pro deník Právo šéfka TOP09 Markéta Pekarová Adamová, o které se mluví jako o kandidátce na post ministryně práce a sociálních věcí. Podle ní je důležité, aby se na reformě shodli politici napříč politickým spektrem, jinak bude hrozit, že schválené změny obratem zruší nová vláda, jak už se v minulosti stalo.

Podobně už před volbami hovořil také předseda ODS a lídr koalice Petr Fiala. „Pokud nebude penzijní reforma, tak dneska lidé pod čtyřicet let nebudou mít garantovaný důchod,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Nepřidal ale žádné detaily o tom, jak by případné změny mohly vypadat.

Náročné profese a udržitelnost

S největší pravděpodobností se detaily chystané reformy budou ladit v rámci povolebního vyjednávání. Představitelé obou koalic shodně říkají, že budou hledat průsečíky a shodné body ve svých programech. Z toho lze proto už nyní vyvodit, jaké změny v důchodovém systému lze očekávat.

Zcela shodně obě koalice plánují snížit důchodový věk pro pracovníky v náročných profesích. Tito lidé by měli odcházet do důchodu dříve bez penalizace. Detaily k této oblasti nejsou k dispozici, ale není vyloučeno, že bude schválen návrh, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Vychází z jednání důchodové komise vedené ekonomkou Danuší Nerudovou, ve které zástupci všech stran zasedali a s návrhem také souhlasili.

Koalice rovněž shodně říkají, že je nutné zlepšit finanční udržitelnost. Zde jsou v podstatě tři možnosti, jak toho dosáhnout. Buď do důchodového systému „přitečou“ nové peníze, ať už soukromé, nebo ty, které se vyberou na vyšším sociálním pojištění, případně bude nutné zvýšit důchodový věk běžných pracovníků na více než 65 let. Poslední možností je snížení důchodů, na což opakovaně upozorňuje právě šéfka komise Danuše Nerudová.

„V důchodové komisi jsme zpracovávali variantu, co by se muselo stát, abychom zachovali udržitelnost veřejných financí, pokud bychom neudělali reformu důchodů, nezvedali bychom daně a nedělali bychom ani nic jiného. Vyšlo z toho, že jediným možným řešením je snížení důchodů, které jsou mandatorním výdajem státního rozpočtu,“ uvedla Nerudová v rozhovoru pro České důchody s tím, že většině lidí by důchody klesly o 15 až 20 procent.

Danuše Nerudová: Důchody všem klesnou o tisíce korun, stačí nechat hlavy v písku jako pštros

Vyšší minimální důchod

Další společnou prioritou je zavedení garantovaného minimálního důchodu pro všechny, kdo mají dostatek odpracovaných let. Tento důchod by byl navázaný na průměrnou mzdu v Česku a začínal by na přibližně 10 až 12 tisících korun. A obě koalice se shodují také na výrazném zvýhodnění pracujících seniorů.

V ostatních věcech už se koalice SPOLU a kolice Starostů a Pirátů neshodují. Další změny tedy budou vycházet ze vzájemného vyjednávání a z kompromisů. Už nyní lze ale říct, že ve hře budou zejména tyto věci:

  • Možnost platit 1 procento důchodového pojištění jako přilepšení pro rodiče a prarodiče. (priorita SPOLU)
  • Snížení podmínky potřebné doby důchodového pojištění na 25 let. (priorita SPOLU)
  • Změna důchodového věku. (priorita SPOLU)
  • Opětovné počítání studia jako náhradní doby pro důchod. (priorita SPOLU)
  • Růst průměrného důchodu až na 19 000 korun. (priorita Pirátů a Starostů)
  • Zavedení programů, které seniorům zpřístupní kulturu, moderní technologie, vzdělávání třetího věku a volnočasové aktivity. (priorita Pirátů a Starostů)

Obě koalice momentálně jednají o detailech společného vládnutí, ale zatím není jasné, kdy případná nová vláda začne fungovat. I kdyby se tak stalo do konce letošního roku, je velmi pravděpodobné, že první změny v zákoně o důchodovém pojištění lze očekávat nejdříve v druhé polovině roku 2022. Komplexní důchodová reforma pak zřejmě bude předložena a projednána zřejmě až v roce 2023.

Foto: Profimedia

Více k tématu