Opět se chystá dřívější důchod pro náročné profese: Přehled lidí, kterých se návrh týká

Původní návrh, podle kterého by část lidí odcházela do důchodu dříve bez jakýchkoliv sankcí, se ČSSD snaží opět prosadit formou poslaneckého návrhu. Pro schválení by ovšem bylo potřeba rychlé jednání poslanců.

Foto: Adobe Stock
Mnoho lidí v náročné práci by ocenilo dřívější důchod. (ilustrační foto)

Součástí neprosazené důchodové reformy z dílny ministryně Jany Maláčové bylo také zavedení takzvaného výchovného 500 korun za vychované děti a snížení důchodového věku pro lidi pracující v náročných profesích. A zatímco výchovné bylo schváleno, o druhé změně se ani nehlasovalo a byla automaticky zamítnuta.

Nyní se proto tento návrh snaží prosadit poslanci ČSSD Roman Onderka a Kateřina Valachová. V jejich případě jde o mírně upravenou verzi původního návrhu, všechny klíčové změny ale zůstávají stejné.

Dříve do důchodu za 184 směn

Cílem je, že důchodový věk u lidí v náročných profesích se bude automaticky snižovat. A to podle následujícího pravidla: za každých 184 směn náročné práce se sníží důchodový věk o 1 měsíc. Pokud se to přepočítá na delší úsek, jde o 1 rok za každých 10 let náročné práce. Čím déle tedy člověk pracuje v náročné profesi, tím nižší bude mít důchodový věk. Novinka by měla začít platit od začátku roku 2023.

Podle návrhu by mělo jít o zaměstnání spadající do kategorií 3 a 4, které stanovuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Jde tedy o práce, které probíhají v místě, kde hrozí poškození zdraví, a to například kvůli prachu, hluku, vibracím, teplu, chladu, zatěžování zraku, fyzické zátěži, chemikáliím a dalším rizikovým faktorům. Dále by měli být zahrnuti zdravotničtí záchranáři, konkrétně lékaři a řidiči záchranné služby, operátoři jejich středisek a také záchranáři horské služby.

V důvodové zprávě k návrhu zákona je uvedeno, že by se novinka aktuálně měla týkat 70 tisíc lidí, kteří v náročných profesích pracují. Není ale zřejmé, odkud toto číslo pochází. Jak totiž v podkladech k této problematice uvedla důchodová komise vedená ekonomkou Danuší Nerudovou, těchto zaměstnanců je až 429 tisíc. Konkrétně v kategorii 3 pracuje 416 tisíc lidí a v kategorii 4 celkem 13 tisíc lidí. Komise vycházela z dat z roku 2017.

JE NUTNÉ RYCHLÉ SCHVÁLENÍ

Návrh zákona už stihla projednat vláda, která k němu vyjádřila neutrální stanovisko. Aby ovšem začaly dřívější důchody pro náročné profese od roku 2023 platit, bude nutné velmi rychlé jednání politiků. Pokud totiž poslanci nestihnou návrh schválit do říjnových voleb, půjde takzvaně „k ledu“. Poslední šanci budou mít poslanci v týdnu od 20. září, kdy budou v aktuálním volebním období naposledy zasedat. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto navrhuje urychlené schválení hned v 1. čtení.

Seznam profesí stanoví vyhláška

Konečné slovo v tom, které profese budou mít nárok na dřívější důchod, by po schválení zákona mělo ministerstvo práce a sociálních věcí. Seznam profesí by byl uveden ve speciální vyhlášce, kterou by resort vydával.

V podkladech důchodové komise jsou vypsány nejčastější náročné profese, kterých by se nižší důchodový věk měl týkat. Vycházelo se ze stávajícího členění podle kategorií 3 a 4 a čísel Českého statistického úřadu.

Ve třetí kategorii jde o tyto profese:

  • Svářeči, řezači plamenem a páječi
  • Modeláři, formíři, jádraři a slévači ve slévárnách
  • Obsluha důlních zařízení (včetně horníků)
  • Obsluha zařízení na zpracování kovů
  • Všeobecné sestry se specializací
  • Montážní dělníci ostatních výrobků
  • Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích)
  • Montážní dělníci mechanických zařízení
  • Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu
  • Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů)

Ve čtvrté kategorii jde o tyto profese:

  • Obsluha důlních zařízení
  • Svářeči, řezači plamenem a páječi
  • Modeláři, formíři, jádraři a slévači ve slévárnách
  • Brusiči, leštiči a ostřiči nástrojů a kovů
  • Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů)
  • Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb
  • Obsluha zařízení na zpracování kovů
  • Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě
  • Ostatní řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby
  • Kováři

Novinka, kterou chtějí poslanci ČSSD prosadit, má jedno zásadní omezení. Dřívější důchody se budou týkat pouze práce po roce 2001. Náročná práce před tímto obdobím nebude brána v potaz a nebude mít na důchodový věk žádný vliv. Jinými slovy, pokud někdo pracoval 10 let jako slévač či kovář, ale bylo to před rokem 2000, má smůlu.

Důchodový věk je pro část lidí neférový. Hranice 65 let se znovu posoudí v roce 2024

Evidence je povinná jen 10 let

Další potíž může nastat kvůli tomu, že informace o tom, že zaměstnanec vykonával náročnou práci, má nyní zaměstnavatel podle zákona povinnost evidovat 10 let. A pokud již tato evidence o počtu odpracovaných směn neexistuje, nebude možné to doložit a práce pro potřeby dřívějšího odchodu do důchodu se nebude zohledňovat.

Vzhledem k tomu, že novinka má začít platit až od roku 2023, lze předpokládat, že pro část lidí se bude zohledňovat náročná práce jen od roku 2013, tedy zmíněných deset let zpětně. Zároveň ale bude platit, že pokud má zaměstnavatel evidenci starší, tak se může použít ve prospěch zaměstnance.

Návrh zákona zároveň předpokládá, že zaměstnavatelé budou u pracovníků v náročných profesích platit o 5 procent vyšší důchodové pojištění.

Více k tématu