Velikonoce posouvají termíny výplaty důchodů, někomu dorazí dříve

Důchody vyplácené v období velikonočních svátků budou mít změněné výplatní termíny. Ve dvou případech dorazí důchody dříve, v jednom naopak se zpožděním. Další změnu termínu lze čekat v květnu.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Podobně jako v minulých letech přinesou i letošní Velikonoce několik změn ve vyplácení dubnových důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila užitečný přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Zpozornět by měli hlavně důchodci, kteří mají termín výplaty 8. den v měsíci, protože jejich důchody budou vyplaceny dokonce o dva dny dříve.

Nové termíny pro dubnové důchody jsou následující:

  • Výplatní termín 6.4. bude vyplacen 5.4.
  • Výplatní termín 8.4. bude vyplacen 6.4.
  • Výplatní termín 10.4. bude vyplacen 11.4.

Ostatní termíny v dubnu jsou již beze změny.

Změny termínu odeslání důchodů se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. Dotčeny jsou všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní.

S další změnou termínu výplaty je nutné počítat v době květnových státních svátků. Konkrétně důchody vyplácené v termínu 8. května (Den vítězství) bude ČSSZ posílat až o den později, tedy 9. května.

Důchodci, kteří chtějí požádat o změnu způsobu doručování důchodu, tak mohou učinit pomocí žádosti. Postup zveřejnil úřad zde.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu