Ve volbách kandiduje hnutí důchodců. Chtějí stejnou valorizaci pro všechny

Skupina seniorů napříč Českem se snaží dostat ve volbách do Poslanecké sněmovny a slibuje spravedlivější valorizaci i zrušení koncesionářských poplatků pro lidi v důchodu. Většina kandidátů má přes 60 let.

Foto: Adobe Stock
Senioři na procházce v lese. (ilustrační foto)

Politické hnutí nazvané Senioři 21 vzniklo v říjnu loňského roku a tituluje se sloganem „Senioři jsou svědomím národa“. Jako hlavní cíl si dalo zajistit sociální a ekonomické zázemí pro budoucí život hlavně důchodců. „Stáří není zásluha, ale realita,“ konstatuje hnutí ve svém volebním programu a jako jeden z hlavních bodů má spravedlivější valorizaci důchodů.

V letošních volbách do Sněmovny kandiduje hnutí celkem v pěti krajích, konkrétně ve Středočeském, Plzeňském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a v Praze. Celkem má hnutí 40 kandidátů, přičemž většina má více než 60 let a často dokonce více než 70 let. Předsedou a lídrem hnutí je Jaromír Fojtík, kterému je 73 let a kandiduje v Moravskoslezském kraji.

Obnovení důchodového fondu

Jako první bod ve volebním programu má hnutí obnovení státního důchodového fondu, který měl být zrušen v 90. letech. Fond by podle hnutí měl být obnoven a mělo by se do něj přesunout 340 miliard korun na důchody. „Tyto peníze nám do tohoto fondu střádali naši rodiče a my jsme tam střádali na důchody našim dětem. Státní důchodový fond je garancí pro stálé vyplácení důchodů. Proto se budeme snažit, aby stát oněch dlužných tři sta čtyřicet miliard důchodcům vrátil,“ konstatuje hnutí Senioři 21.

Opomíjí však skutečnost, že finanční stabilitu důchodů by to příliš nevyřešilo, protože v současnosti každý rok vyplatí stát na důchodech více než 500 miliard korun.

Další prioritou je změna valorizace důchodů tak, aby se důchody zvyšovaly všem stejně. Dnes totiž platí, že vyšší důchody se vždy v lednu zvyšují více. „Požadujeme, aby valorizace důchodů pokryla skutečnou inflaci, všem důchodcům stejně. Také požadujeme se zpětnou platností doplatit valorizaci nízkopříjmovým důchodcům,“ plánuje hnutí.

Není možné, aby chudí důchodci dostali více peněz. Ministryně zmínila ústavní problém

Konec poplatků pro důchodce

Kandidáti dále slibují, že důchodový věk se nebude zvyšovat nad 65 let a ženy budou opět chodit do důchodu dříve, a to podle počtu vychovaných dětí. Seniorům by se také měly odpustit koncesionářské poplatky za Českou televizi a Český rozhlas a zdravotní pojišťovny by měly hradit lékařské prohlídky pro řidiče v důchodovém věku.

V ostatních politických otázkách je hnutí spíše konzervativní. Prosazuje tradiční rodinu ve složení muž-žena-dítě, chce bránit nezákonné migraci, omezovat multikulturalismus a požaduje samostatné rozhodování Česka v zahraničních vztazích. „V popředí našich zájmů je starost o rodinu, porodnost a zajištění cenově dostupného bydlení pro naše vnuky,“ stojí v programu. V závěru programu hnutí prosazuje zpřísnění vězeňských trestů pro recidivisty.

Senioři kandidující v tomto hnutí mají vysoký věkový průměr, zdaleka ale nejsou v nadcházejících volbách zdaleka nejstarší. V mnoha dalších stranách kandidují také důchodci, přičemž někteří mají i přes 80 let. Nejstarší dva mají dokonce 90 let, jde o Gustava Aulehla ze strany Moravané a Emila Vašíčka, který kandiduje za ČSSD.

Více k tématu