Tisíce seniorů mohou přijít o příspěvek na bydlení. Doplatí na zvyšování důchodu

Poslanci minulý týden přijali novelu, která od začátku příštího roku zvedne důchody v průměru o 900 korun. Celé řadě seniorů tím ale politici přidělali vrásky na čele, protože nyní hrozí, že přijdou o část příspěvku na bydlení. Na možné riziko upozornil deník MF Dnes.

Zdroj: Pixabay
Někteří senioři mohou přijít o příspěvky

Ze slibovaného zvýšení důchodu se zřejmě nebudou radovat senioři, kteří z úřadu práce pobírají příspěvek na bydlení. Kvůli výrazné valorizaci od ledna 2019 totiž někteří z nich překonají hranici, kdy mají na tuto pomoc v nouzi nárok. V lepším případě se tak jejich současná situace prakticky nezlepší.

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

O příspěvek lze požádat v případě, že třetina příjmů celé domácnosti je nižší než celkové náklady na bydlení. Rozhodující pro přidělení dávky jsou příjmy všech osob, které mají v daném domě či bytě hlášené trvalé bydliště. Na úřad práce je zároveň nutné doložit skutečně uhrazené výdaje za bydlení, ať už jde o nájemné nebo zálohy na služby.

Pokles až o 315 korun

Podle čísel ministerstva práce a sociálních věcí je momentálně v Česku celkem 43 tisíc domácností tvořených pouze seniory, které příspěvek na bydlení pobírají.

Pokud se důchod zvýší o 900 korun, zvýší se celkový příjem pro výpočet u příspěvku v Praze o 315 korun a mimo hlavní město o 270 korun. O tolik pak může příspěvek poklesnout, což pak může být problém hlavně pro ty nejchudší seniory, kteří počítají každou stokorunu.

„Tato dávka je nastavena tak, aby pomáhala těm, kteří to nejvíce potřebují. Zvýšení důchodů neznamená, že se lidé ocitnou na pokraji chudoby nebo nebudou mít na zaplacení nájmů,“ uvedla v reakci pro deník ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní opatření není diskriminační a zlepší životní situaci českých seniorů.

Více k tématu