Svátky v červenci posunou výplatu důchodů, peníze dorazí dříve

Kvůli červencovým svátkům tentokrát budou důchody vyplaceny až o dva dny dříve. Další změnu lze poté čekat až před Vánoci.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Důchody vyplácené v období červencových státních svátků (Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje, Den upálení mistra Jana Husa) budou mít změněný výplatní termín. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto dopředu upozornila, že dojde ke dvěma změnám, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Svátky tentokrát připadly na pátek a sobotu, takže se změna dotkne i výplatního termínu ve 4. dni, konkrétně důchody dorazí o den dříve. Termín výplaty v 6. den bude posunut o dva dny.

Zvláště pokud si důchody vyzvedáváte na České poště, tak si ohlídejte vyzvednutí už ve čtvrtek 4. července, protože následující dva dny budou státní svátky a hned poté následuje neděle. Poštovní pobočky tak budou zavřené tři dny.

Nové termíny pro červencové důchody jsou následující:

  • Výplatní termín 4. 7. bude vyplacen 3. 7.
  • Výplatní termín 6. 7. bude vyplacen 4. 7.

Ostatní termíny v červenci jsou již beze změny. S další změnou termínu výplaty je nutné počítat v době vánočních svátků.

Změna termínu odeslání důchodů se týká doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. Dotčeny jsou všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní.

Vyplácení důchodů přes Českou poštu od loňského roku zdražilo z 29 Kč na 35 Kč. Poplatek za výplatu se ale týká jen důchodů přiznaných od roku 2010, u důchodů přiznaných dříve je to zdarma.

Důchodci, kteří chtějí požádat o změnu způsobu doručování důchodu, tak mohou učinit pomocí žádosti. Postup zveřejnil úřad zde.

TIP: Předběžné informace k očekávané valorizaci důchodů v lednu 2025 si můžete přečíst v tomto článku.

Foto: České důchody

Více k tématu