Studium po roce 2009 se do důchodu zřejmě počítat nebude, vláda zrušila jednu prioritu

Vláda přistoupila k revizi svého programového prohlášení a v oblasti důchodů odebrala bod, který sliboval, že se studium opět začne počítat jako náhradní doba. Nyní platí, že od roku 2010 se žádné studium do důchodu nepočítá.

Foto: Adobe Stock
Dnešní studium už se do důchodu nepočítá. (ilustrační foto)

Lidé, kteří studovali po skončení roku 2009 nebo nyní studují, nebudou mít toto studium vůbec započítané jako náhradní dobu do důchodu. Pokud si tedy neplatí dobrovolné důchodové pojištění a nemají výdělečnou činnost, ze které se platí pojištění, tak se jim roky studia při výpočtu důchodu vůbec nebudou hodnotit.

Když vláda Petra Fialy na začátku svého působení představila programové prohlášení, bylo jednou z plánovaných změn opětovné započítání studia. „Do náhradní doby vrátíme dobu studia,“ stálo v části o důchodech. Revidované programové prohlášení, které vláda schválila na začátku března, již tuto položku neobsahuje.

Ostatní priority v oblasti důchodů zůstaly nezměněny. Cílem je například snížit minimální dobu pojištění pro nárok na důchod (nyní je to 35 let), má být zavedena možnost platit 1 % důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům, mají se zvýšit vdovské či vdovecké důchody a má se snížit důchodový věk pro náročné profese. Podrobně jsme priority rozebírali v tomto článku, vše je stejné kromě již zmíněného studia.

Změny v programovém prohlášení vláda zdůvodňuje hlavně ruskou agresí na Ukrajině a jejími ekonomickými dopady na Česko. „Dál platí náš slib připravit penzijní reformu,“ konstatoval po jednání vlády premiér Petr Fiala. Její návrh by měl být veřejnosti představen v nejbližších týdnech.

Jak se studium počítá

Až do konce roku 2009 se studium standardně do důchodu počítalo. Lidé, kteří nyní odcházejí do důchodu nebo do něj zamíří v nejbližších letech, se tak nemusí obávat, že by jim studium propadlo jako dnešním mladým lidem.

Stát nicméně veškeré studium po 18. roce života krátí na 80 %. Takže za každých 100 dnů studia se započte pouze 80 dnů. Výjimkou je v tomto ohledu učení – to se započítává vždy ze 100 %.

Pravidla pro započítání studia střední a vysoké školy jsou následující:

  • Do konce roku 1995 – Studium do 18 let se hodnotí plně (100 %). Studium po 18. roce života se hodnotí jen prvních 6 let studia a tato doba se pro potřeby důchodu snižuje na 80 %.
  • Od roku 1996 do konce roku 2009 – Studium do 18 let se nehodnotí vůbec. Studium po 18. roce života se hodnotí jen prvních 6 let studia a tato doba se pro potřeby důchodu snižuje na 80 %

Tato pravidla platí vždy pro dobu, kdy studium probíhalo. Pokud jste tedy například studovali střední školu v letech 1980 až 1983, bude se vám započítávat doba mezi 15 až 18 lety i rok studia po dosažení dospělosti. Detailně jsme se počítání studia do důchodu věnovali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu