Senátoři schválili snížení mimořádné valorizace důchodů, nyní rozhodne Petr Pavel

Zákon o omezení mimořádné valorizace důchodů, která proběhne v červnu, podpořili také senátoři. A to přesto, že schválení nedoporučil ústavně-právní výbor. Nyní se čeká na rozhodnutí nového prezidenta Petra Pavla.

Foto: Senát PČR
Senátoři při jednání.

Finální hlasování senátorů přineslo podporu pro novelu zákona, která má snížit červnovou mimořádnou valorizaci důchodů.

Aby zákon začal platit, musí ho nyní podepsat prezident. Nový prezident Petr Pavel se své funkce ujme 9. března a už dříve oznámil, že své stanovisko k valorizaci oznámí o den později, tedy 10. března. Aby se mohl kvalifikovaně rozhodnout, dotazoval se odborníků na ústavní právo i ekonomiku a jednal také se zástupci vlády a opozice.

Osobně má ohledně zákona určité pochybnosti, a to kvůli případné retroaktivitě a také kvůli schvalování ve stavu legislativní nouze. „Já se rozhodnu tak, jak to budu považovat za správné, a rozhodně to nemusí být buď po chuti opozici, nebo po chuti vládě,“ konstatoval už dříve Petr Pavel.

Pokud se Pavel rozhodne zákon vetovat, nestihne vyjít ve sbírce zákonů do 22. března. Ministerstvo práce a sociálních věcí právě toto datum v důvodové zprávě označilo za hraniční, aby byl návrh ústavně v pořádku.

Petr Pavel popsal své rozhodování o snížení valorizace: Postoj 40 na 60 i kritika opozice

Jak mají růst důchody

Fixní zvýšení všech důchodů by mělo činit 400 korun a procentní výměra se zvýší o 2,3 procenta. U průměrného důchodu to znamená zvýšení o zhruba 760 korun.

Návrh zákona částečně omezuje negativní aspekt mimořádné valorizace, která standardně zvyšuje pouze procentní výměru důchodů. Výsledkem je, že vyšší důchody se zvyšují výrazně více než ty nízké, a dochází k výraznému rozevírání nůžek.

Nová podoba červnové valorizace by měla pomoci hlavně těm nejchudším důchodcům, protože zvýšení bude více rovnostářské. Zatímco například důchod ve výši 10 000 korun by se měl zvýšit o 538 korun, důchod ve výši 25 000 korun pak o 833 korun.

Abyste si mohli spočítat, jak se v případě definitivního schválení zákona zvýší právě váš důchod, připravili jsme k tomu první kalkulačku. Stačí do ní zadat váš aktuální důchod a zjistíte, kolik byste pobírali od června 2023.

Foto: Senát PČR

Více k tématu