„Peníze z nebe nespadnou a do důchodu se půjde později.“ Ekonoma rozčílilo politické divadlo

Lidé o tom nechtějí slyšet, ale velmi pravděpodobně budou do důchodu odcházet mnohem později. Je o tom přesvědčen ekonom Vladimír Pikora, podle kterého byly snahy politiků o důchodovou reformu jen předstírané.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Důchodová komise projednala nápady na reformu, ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo legislativní návrh, ale zatím to nevypadá, že by mělo být něco schváleno. Celé to trvá už více než dva roky a reálný posun je spíše zanedbatelný. Uvědomuje si to i známý ekonom Vladimír Pikora, který veškerá jednání o reformě považuje pouze za divadelní představení pro lidi.

„Je to úplně neuvěřitelné. Politici tady předstírali, že něco dělali, založili nějakou komisi, ale bylo všem jasné, že to je jenom „aby se neřeklo“. Aby se média měla na koho obracet a vědělo se, že se něco řeší. Myslím, že všichni od začátku chápali, že ve skutečnosti žádná reforma nebude,“ uvedl Pikora v pořadu Epicentrum, který vysílá Blesk.

Podle něj je skutečným důvodem to, že politici se do reformy nehrnou kvůli obavám, jak by ji přijala veřejnost. „Každá reforma bude velmi nepopulární, nepříjemná. Politici se neustále snaží prodávat dobré zprávy, ale ty žádná reforma nepřinese,“ vysvětlil Pikora.

„To, co musí nastat, a lidé o tom nechtějí slyšet, je to, že se bude do důchodu chodit později. Důchody nebudou tak vysoké jako dneska a bude se na ně odvádět více než dneska. A každý se bude muset o důchody starat sám,“ uvedl Vladimír Pikora a apeloval na lidi, aby se začali na stáří připravovat po svém. Například tím, že si zajistí vlastní bydlení. „Představa, že nějaký státní úředník založí nějakou komisi, která potom pomůže, nebo že z nebe spadnou peníze, je velmi naivní. Jakmile se chcete zabezpečit na důchod, začněte tím, že budete mít kde bydlet. A až budete mít kde bydlet, můžete řešit další věci,“ dodal ekonom.

Čas na reformu vypršel

Stejný názor má také ekonom Vladimír Bezděk, který v minulosti vedl dvě důchodové komise. „Demograficky jsme vhodnou dobu k reformě již dávno promeškali. Podíl osob v produktivním věku již někdy od roku 2008 začal nezadržitelně klesat a trend bude dále pokračovat. Osobně již nevidím prostor a čas pro reformu,“ uvedl Bezděk pro České důchody.

„To, co můžeme dělat, je se na tuto situaci jen připravit či adaptovat. Jednak podporou různých forem soukromých úspor, tedy příspěvek k diverzifikaci příjmů ve stáří a snížení závislosti na státu, a druhak nedělat populistická rozhodnutí při valorizaci penzí, různém dorovnávání důchodů na „spravedlivou“ úroveň a podobně,“ doplnil bývalý šéf důchodové komise.

Ministerstvo už ví, jak bez reformy klesnou důchody. Část seniorů pocítí propad 2200 korun

Problém bude stárnutí

Faktem je, že během 10 let začnou do starobního důchodu hromadně odcházet silné ročníky 70. let, tedy takzvané Husákovy děti. Zatímco dnes je v důchodu přibližně pětina české populace, tedy 2,4 milionu starobních důchodců, do roku 2050 jejich počet podle statistiků vzroste až na téměř třetinu. Důvodem je i skutečnost, že v 90. letech se rodilo méně dětí.

Na nepříznivý vývoj důchodového systému nedávno upozornila také Národní rozpočtová rada. Podle její nové zprávy není rizikem pro vývoj veřejných financí pandemie a s ní související zadlužování, ale právě stárnutí populace. „Zatímco dnes připadají na každého občana staršího 65 let bezmála tři lidé v produktivním věku, během příštích čtyř dekád tento podíl klesne na 1,6,“ konstatovala rada ve své analýze.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu