Průměrný důchod by letos mohl překonat 20 tisíc korun, pomohlo i výchovné

Řádná lednová valorizace společně s výchovným opět skokově navýšila starobní důchody v Česku. Podle prvních propočtů důchodci v průměru pobírají 19 438 korun. Očekávaná letní mimořádná valorizace by tuto hodnotu mohla posunout nad hranici 20 tisíc.

Foto: Adobe Stock
Skupina důchodkyň. (ilustrační foto)

Starobní důchody se v průběhu ledna 2023 opět zvýšily. Kromě valorizace, která v průměru činila 825 korun, začala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácet také výchovné, zatím za přibližně 3 miliony dětí. Díky tomu podle prvních propočtů ČSSZ dosahuje nyní průměrný důchod 19 438 korun.

V případě mužů je to v průměru 20 710 korun a u žen 18 255 korun. Jde ale zatím o vypočítané odhady a definitivní data bude mít úřad až později. Ne všichni důchodci totiž ještě dostali výchovné vyplaceno.

Od poslední mimořádné valorizace, která proběhla v září, tedy došlo ke zvýšení důchodů v průměru o 1405 korun, za poslední rok dokonce o 3189 korun. Jde o historicky největší navýšení v tak krátkém období.

V průběhu léta navíc pravděpodobně proběhne další mimořádná valorizace důchodů a podle aktuálních odhadů ministra Mariana Jurečky to bude v průměru navýšení o 750 až 1000 korun. I kdyby se valorizace držela v dolním rozpětí, dojde u průměrného důchodu k překonání hranice 20 tisíc korun. Pro zajímavost, ještě před 10 lety se důchod v Česku pohyboval pod hranicí 11 tisíc.

Rozdíl mužů a žen

Díky tomu, že bylo výchovné za děti v drtivé většině případů připsáno ženám (konkrétně šlo asi o 1,4 milionu důchodkyň), došlo k mírnému snížení rozdílu mezi starobními důchody mužů a žen. Zatímco ještě v září 2022 činil tento rozdíl 3287 korun, nyní je to 2455 korun.

Je ale téměř jisté, že tento rozdíl se bude v následujících měsících opět zvyšovat. Očekávaná mimořádná valorizace totiž bude zvyšovat pouze procentní výměru, která je u mužů vyšší a navíc tvoří větší část celého důchodu. A dokud nedojde ke změně pravidel, začnou se nůžky mezi mužskými a ženskými důchody zase rozevírat.

Ministr Marian Jurečka už dříve naznačil, že je v plánu změna mechanismu mimořádné valorizace, a to v rámci připravované důchodové reformy. O návrzích se bude mezi koaličními a opozičními stranami jednat už v průběhu února. Je ale téměř jisté, že případné změny nezačnou platit už v letošním roce.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu