Prezident Pavel začne změny důchodů řešit po skončení dovolené

Po schválení novely zákona o důchodovém pojištění v Senátu se čeká na rozhodnutí prezidenta Petra Pavla. Zatím není jasné, zda zákon podepíše, podle vyjádření Hradu se k tomu dostane zřejmě příští týden.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel.

AKTUALIZACE: Tento článek je z roku 2023 a již není aktuální, důchodová novela byla schválena. Aktuálnímu dětí  kolem prezidenta Petra Pavla a důchodů se věnuje tento článek.

Senátoři tento týden schválili novelu zákona o důchodovém pojištění, která mění pravidla pro předčasné důchody a také podobu valorizací důchodů v budoucnu. Aby zákon začal platit, musí ho nyní podepsat prezident Petr Pavel. Na své rozhodnutí má 15 dnů. Zákon může buď podepsat, nebo vetovat, a pak by ho případně museli přehlasovat poslanci.

Zda zákon podpoří, zatím není jasné, protože prezident doposud odmítal průběh jednání i podobu důchodových změn komentovat. Čekal až na okamžik, kdy skončí legislativní proces v Parlamentu.

V současné době je Petr Pavel na dovolené a schválený zákon zatím nestudoval. „Pan prezident by se tím měl zabývat až po návratu z dovolené. Nemám informace, že by tomu mělo být jinak,“ řekla deníku Aha! mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Zpět z dovolené by měl být prezident v pondělí. Zda se k zákonu dostane hned na začátku prvního týdne, není jisté. Právě v pondělí má totiž začít oficiální návštěva prezidenta republiky Severní Makedonie Steva Pendarovského a prezident Pavel má v rámci toho na programu celou řadu bodů. Navíc se dá očekávat, že prezident počká také na podklady, které mu plánuje dodat ombudsman Stanislav Křeček. Má jít o výhrady k tomu, že změny předčasných důchodů jsou velmi rychlé.

Načasování rozhodne o účinnosti

Načasování toho, kdy prezident zákon podepíše nebo vetuje, je velmi důležité. Rozhodne totiž o tom, kdy účinnost zákona začne. Zákon je napsaný tak, že poté, co vyjde ve sbírce zákonů, začnou být změny účinné hned první den následujícího měsíce. Pokud by tedy prezident stihl zákon podepsat ještě v srpnu, začaly by změny platit od září.

V případě pozdějšího podpisu by to bylo až od října. Stejně tak by posun účinnosti nastal v okamžiku, kdy by se prezident rozhodl zákon vetovat. Pak by putoval zpátky do Poslanecké sněmovny, ale poslanci by o něm mohli hlasovat nejdříve po 10 dnech. Zda by se případné přehlasování stihlo ještě v průběhu září, není jisté. A není vyloučeno, že poslanci opozičních hnutí, kteří změny důchodů kritizují, by v takovém případě opět přistoupili k obstrukcím.

V případě novely zákona, která jednorázově snížila červnovou mimořádnou valorizaci, se prezident Pavel radil s odborníky a vyslechl si i názory vládních a opozičních stran. Zda i v tomto případě bude podobu zákona konzultovat, není jasné.

Když projdou změny předčasných důchodů, ombudsman Křeček se obrátí na prezidenta

Změny jsou potřebné

Ministr Marian Jurečka požaduje co nejrychlejší účinnost novely a doufá, že změny začnou platit už od 1. září, tedy za týden. Podle něj jsou tyto změny předčasných důchodů i valorizací nezbytné kvůli zlepšení hospodaření důchodového systému do budoucna. „Nový systém směřuje i k zabránění prohlubování rozdílů mezi důchodci s různými příjmy,“ uvedl Marian Jurečka.

Důležité je podle Jurečky také zpřísnění pravidel pro předčasné důchody. „Tímto krokem se brání přednostnímu postavení předčasného důchodu před plánovaným důchodem. Cílem těchto změn je omezit vysoký počet odchodů do předčasného důchodu a zajistit, aby tato možnost byla využívána pouze ve specifických situacích, nikoli jako běžná volba pro vysoký počet žadatelů o důchod,“ konstatoval Marian Jurečka.

Ministr dále doplnil, že změny neznamenají snižování důchodů, ale pouze mírné zpomalení jejich budoucího růstu. „Důchody jsou v současnosti ve srovnání s průměrnou mzdou na nejvyšší úrovni v historii. Po červnovém zvýšení dosáhl průměrný starobní důchod 20 200 korun měsíčně, a předpokládá se, že v lednu to bude dokonce 20 700 korun,“ řekl ministr.

Očekáváná řádná valorizace v lednu 2024 má přinést u průměrného důchodu zvýšení o přibližně 400 korun, aktuální změny na tuto valorizaci nebudou mít vliv. Jak se důchody zvýší, si můžete spočítat v naší předběžné kalkulačce.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu