Zpřísnění předčasných důchodů a změny valorizací: Senátoři schválili důchodovou novelu

Novela zákona o důchodovém pojištění prošla Parlamentem. Po poslancích ji podpořili také senátoři a nyní zamíří k podpisu prezidenta Petra Pavla. Novela zpřísňuje pravidla pro předčasné důchody a mění pravidla pro výpočet budoucích valorizací.

Foto: Senát PČR
Senátoři při jednání.

Hlasování všech senátorů proběhlo hned následující den po jednání Výboru pro sociální politiku, který k návrhu přijal kladné stanovisko. Většina senátorů návrh novely podpořila, celkem pro něj hlasovalo 51 senátorů, proti bylo 6 senátorů.

Návrh nyní musí podepsat prezident Petr Pavel, poté vyjde ve sbírce zákonů a většina opatření začne platit hned první den následujícího měsíce.

Názor prezidenta Pavla na tuto novelu zatím není jasný. „Prezident Pavel se k návrhu novely zákona v tuto chvíli nebude vyjadřovat. Stanovisko zaujme až v řádné lhůtě po schválení novely oběma komorami Parlamentu,“ uvedla pro České důchody prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

Délka rozhodování je důležitá

Zatím tedy není jasné, zda při zvažování využije celých 15 dnů, které má k dispozici. Doba jeho rozhodování bude velmi důležitá, protože když zákon podepíše okamžitě, začne jeho účinnost už od 1. září. V případě podpisu v průběhu září nebo při vetování bude jeho účinnost odložena. Případné veto by navíc museli přehlasovat poslanci.

Ombudsman Stanislav Křeček tento týden uvedl, že prezidenta osloví a bude mu tlumočit své obavy týkající se plánovaných změn. Zároveň ho upozorní na možné dopady novely na životy lidí, kteří již s předčasným důchodem počítali. Podle něj je problematické to, že nová pravidla mají platit prakticky okamžitě, tedy jen pár dnů po dokončení legislativního procesu.

„Chápu, že v současné ekonomické situaci musí vláda přistupovat i k nepopulárním krokům, které pomohou státnímu rozpočtu. Nesmí se tak ale dít nepředvídatelně a ze dne na den. Možná úspora státu bude podle mne kvůli překotným změnám draze vykoupena i ztrátou důvěry občanů ve stát. Přitom by stačilo, aby byly plánované kroky avizované déle dopředu a zákonodárci je zaváděli postupně,“ konstatoval ombudsman Stanislav Křeček.

Praktické dopady novely

Nová pravidla pro předčasné důchody se budou týkat všech žádostí, které budou mít datum přiznání důchodu po okamžiku účinnosti zákona. Všechny žádosti s dřívějším datem přiznání, tedy před účinností, budou zpracovány podle dosavadních pravidel.

V případě valorizací mají změny platit také ještě letos, ale už nyní je velmi pravděpodobné, že se prakticky nedotknou řádné valorizace v lednu 2024. Důvodem je, že se bude zvyšovat pouze základní výměra, nikoliv procentní. Podrobně je to vysvětleno v tomto článku. A pokud jde o mimořádnou valorizaci, ta se už v roce 2023 neočekává, protože meziměsíční inflace je nyní nízká.

Foto: Senát PČR

Více k tématu