Když projdou změny předčasných důchodů, ombudsman Křeček se obrátí na prezidenta

Ombudsman Stanislav Křeček opakovaně kritizoval, že plánované zpřísnění předčasných důchodů má být velmi rychlé. Podle něj změny nepříznivě dopadnou na lidi, kteří už s předčasným důchodem počítali. Pokud právě projednávanou novelu zákona podpoří senátoři, chystá se oslovit prezidenta Petra Pavla.

Foto: Profimedia
Ombudsman Stanislav Křeček.

Senátoři budou ve středu projednávat novelu zákona o důchodovém pojištění, která má přinést zpřísnění podmínek pro přiznávání a výpočet předčasných důchodů. Návrh již bez výhrad podpořili senátoři ve Výboru pro sociální politiku, takže se při schvalování neočekává komplikace.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček nyní oznámil, že v případě schválení novely se obrátí na prezidenta Petra Pavla a bude mu tlumočit své obavy týkající se plánovaných změn. Zároveň ho upozorní na možné dopady novely na životy lidí, kteří již s předčasným důchodem počítali.

Názor prezidenta Pavla na tuto novelu zatím není jasný. „Prezident Pavel se k návrhu novely zákona v tuto chvíli nebude vyjadřovat. Stanovisko zaujme až v řádné lhůtě po schválení novely oběma komorami Parlamentu,“ uvedla pro České důchody prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

Lidé mají vážné důvody

Ombudsman Křeček neodmítá zpřísnění předčasných důchodů jako takové, ale za problematické považuje to, že nová pravidla mají platit prakticky okamžitě, tedy jen pár dnů po dokončení legislativního procesu. Už dříve přitom varoval, že tato rychlá změna pravidel uvrhne některé budoucí důchodce do nepříznivé sociální situace.

„Lidé většinou mají k odchodu do předčasného důchodu vážné důvody. K tomuto kroku je vede například zhoršené zdraví, ztráta zaměstnání nebo potřeba starat se o nemohoucí rodiče. Jiní senioři v podstatě suplují nedostatečné kapacity jeslí a školek, když v důchodu pomáhají se starostí o vnoučata,“ konstatoval Stanislav Křeček, který v současné době dostává podněty od lidí, kterých se změny přímo dotýkají.

Novela zákona předpokládá, že se maximální doba předčasnosti zkrátí ze současných 5 let na 3 roky, a to prakticky s okamžitou platností. Část budoucích důchodců tak dočasně přijde o nárok na předčasný důchod.

Senátoři v sociálním výboru bez výhrad podpořili zpřísnění předčasných důchodů a valorizací

Podle ombudsmana Křečka by zkracování doby předčasnosti mělo být postupné. Jednorázová změna totiž bude mít velký dopad na lidi, kteří by podmínky pro předčasnou penzi splnili na rozhraní účinnosti novely zákona a plánovali odejít do důchodu v nejbližší době.

„Oslovil mne například muž, který dlouhodobě pracoval v třísměnném provozu na autolince. Před dvěma lety musel v práci ze zdravotních důvodů skončit a čeká, až bude moct odejít do předčasného důchodu. Zatím žije z úspor. Ty mu ale nevystačí, pokud se pravidla změní. V tom případě by musel počkat ještě dalšího jeden a půl roku,“ popsal ombudsman jeden z mnoha aktuálních příběhů, které se k němu dostaly.

Ztráta důvěry ve stát

Zároveň upozornil, že chystané rychlé změny sice mohou přinést úsporu nákladů státu na předčasných důchodech, ale zároveň finančně zatíží rodiny a část lidí si stejně požádá o sociální dávky či jiné příspěvky.

„Chápu, že v současné ekonomické situaci musí vláda přistupovat i k nepopulárním krokům, které pomohou státnímu rozpočtu. Nesmí se tak ale dít nepředvídatelně a ze dne na den. Možná úspora státu bude podle mne kvůli překotným změnám draze vykoupena i ztrátou důvěry občanů ve stát. Přitom by stačilo, aby byly plánované kroky avizované déle dopředu a zákonodárci je zaváděli postupně,“ uzavřel Stanislav Křeček.

Pokud Senát návrh zákona schválí, poputuje k prezidentovi. Ten má následně 15 dnů na to, aby ho podepsal nebo vetoval. Pokud ho bude vetovat, vrátí se návrh opět k poslancům a ti ho budou muset případně přehlasovat. Tím se ovšem začátek účinnosti zákona posune.

Foto: Anna Vavríková/MAFRA/Profimedia

Více k tématu