Prezident Pavel už řeší důchodovou reformu, názor nyní nevyjádří

Prezident Petr Pavel se již začal věnovat návrhu velké důchodové reformy, který minulý týden představil ministr Marian Jurečka. Dokonce se s ministrem sešel a vyslechl si detaily. Veřejně však prezident svůj postoj ke změnám důchodů neplánuje komentovat.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Petr Pavel při setkání s Marianem Jurečkou.

Téma důchodů je pro prezidenta Petra Pavla důležité, proto se již začal aktivně zabývat novým návrhem důchodové reformy. Probíhají setkání a konzultace s politiky i odborníky, ale co je jejich cílem, zatím není jasné. Prezident se totiž v současné době neplánuje ke změnám důchodů nijak vyjádřit.

„K důchodové reformě se prezident Pavel v této fázi nevyjádří, ale bude nadále diskutovat a konzultovat navrhovaná opatření napříč politickým spektrem a s odborníky,“ uvedla pro České důchody Eva Hromádková z odboru komunikace prezidenta.

V tuto chvíli tedy nelze říct ani to, jestli prezident plánuje uskutečnit společnou schůzku se zástupci vládní koalice a opozice, na které by se projednávala právě tato reforma.

V informační brožuře, kterou v červnu vydal k příležitosti svých prvních 100 dnů ve funkci, právě tuto schůzku avizoval. „Svolám první schůzku s cílem nastavit pravidelná setkávání se zástupci koalice a opozice ohledně podoby důchodové reformy,“ konstatoval Petr Pavel v brožuře. Od té doby ale nedodal žádné podrobnější informace a není tedy jasné, jestli má i nadále v plánu jednání uskutečnit a případně co má být cílem.

Jednání s Jurečkou i hnutím ANO

Minulý týden, krátce po představní návrhu reformy, se prezident Pavel setkal s ministrem Marianem Jurečkou a dalšími zástupci z Ministerstva práce a sociálních věcí. Tématem byly právě změny důchodů a Jurečka už oznámil, že prezident i jeho poradci mají k návrhu připomínky. O co konkrétně jde, ale nebylo upřesněno.

V úterý by také mělo proběhnout jednání prezidenta se zástupci stínové vlády hnutí ANO. I na této schůzce by se měla probírat důchodová reforma. Účastnit by se měla například poslankyně Alena Schillerová nebo Aleš Juchelka, který má v hnutí problematiku důchodů na starost.

Prezident Pavel doposud do debaty o změnách důchodů vstupoval jen omezeně a prakticky až poté, co skončilo projednávání nové legislativy v Poslanecké sněmovně a Senátu. Týkalo se to jednorázového snížení červnové mimořádné valorizace i novely zákona, která zpřísnila předčasné důchody. V obou případech prezident vyjádřil pochybnosti o provedení změn a následně zákony podepsal. Nyní oba zákony řeší Ústavní soud, a to na základě stížností, které podalo hnutí ANO.

V současné době tedy není jasné, zda bude prezident Pavel se svými připomínkami k reformě aktivně vstupovat i do legislativního procesu v Parlamentu, nebo počká, až poslanci a senátoři návrh zákona schválí a dostane se mu na stůl k podpisu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu