Ve stížnosti na valorizaci důchodů chybí faktické údaje, Ústavní soud do konce roku nerozhodne

Ústavní soud již zahájil projednávání stížnosti na jednorázové snížení červnové mimořádné valorizace. Předseda soudu Josef Baxa nyní oznámil, že v návrhu chybí některé faktické údaje a soud si je nyní vyžádá. Finální rozhodnutí tak zřejmě padne až na začátku roku 2024.

Foto: České důchody
Ústavní soud v Brně.

Soudci se již plně věnují ústavní stížnosti na omezení mimořádné valorizace, kterou letos v květnu podali poslanci hnutí ANO. Předseda Ústavního soudu Josef Baxa nyní v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že finální verdikt zřejmě v roce 2023 nepadne. Očekává, že by to mohlo být až v lednu 2024.

„Zdá se, že ta věc bude projednávána ještě po řadu týdnů. Protože chceme, a ani to jinak nejde, že budeme-li si opatřovat podklady, případně vyslýchat svědky, nějaké další osoby, tak bude muset být nařízeno ústní jednání Ústavního soudu,“ uvedl Josef Baxa.

„Zjišťujeme, že v návrhu postrádáme některé faktické údaje, které potřebujeme pro své rozhodnutí. Takže teď si ujasňujeme, které údaje budeme potřebovat,“ konstatoval předseda Baxa bez dalších podrobností. Není tedy zatím přesně jasné, co ve stížnosti chybí a jak bude náročné to doplnit.

Zatím není vyloučeno ani to, že si soudci při jednání vyžádají i další stanoviska třetích stran. Nepochybně si ale vyžádají stanovisko vlády.

Ministerstvo se připravilo

Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve uvedlo, že se na obhajobu snížení valorizace důkladně připravilo. „MPSV je připraveno postup vlády obhájit a má zpracovány silné argumenty. Způsob, jakým jsme červnovou valorizaci připravili, byl jediný možný krok s ohledem na situaci, ve které se nacházíme,“ uvedl pro České důchody Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace. Pokud by valorizace proběhla v původní výši, představovalo by to pro stát neúnosné finanční zatížení.

Ve stížnosti poslanci ANO argumentují tím, že bylo narušeno legitimní očekávání důchodců ohledně zvyšování důchodů, protože valorizace byla zákonem snížena až poté, co na původní výši vznikl právní nárok. Problematické pak podle stížnosti bylo rovněž to, že omezení valorizace bylo schváleno ve stavu legislativní nouze. Vláda toto odmítá.

Předseda soudu Josef Baxa k projednávání také řekl, že by uvítal, aby o stížnosti rozhodovalo kompletní 15členné plénům soudců. „Myslím, že tahle věc si zaslouží, aby o ní Ústavní soud rozhodoval v plné sestavě. Takže si myslím, že v případě, že nás naši noví kolegové doplní, tak jistě se plnohodnotně budou účastnit i projednávání této věci,“ uzavřel Baxa.

V současné době jeden soudce chybí a dalšímu končí mandát za dva týdny. O doplnění soudu nyní budou rozhodovat senátoři a budou vybírat z návrhů prezidenta Petra Pavla. Není ale jisté, kdy stihnou další soudce doplnit.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu