Přehled: Změny výplatních termínů důchodů v roce 2022

Státní svátky v roce 2022 několikrát posunou termín výplaty důchodů. Tradičně půjde o velikonoční a vánoční svátky nebo svátky v červenci. Většinou budou důchody vyplaceny dříve.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně počítá své peníze. (ilustrační foto)

Podobně jako letos přinese i rok 2022 několik změn ve vyplácení důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila užitečný přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Zpozornět by měli hlavně ti, kteří mají termín výplaty 6. den v měsíci nebo 18. den v měsíci, protože v dubnu a červenci dojde ke zpoždění.

Nové termíny pro rok 2022 jsou následující:

  • Výplatní termín 2. 1. bude vyplacen 4. 1. nebo 5. 1.
  • Výplatní termín 14. 4. bude vyplacen 13. 4.
  • Výplatní termín 16. 4. bude vyplacen 14. 4.
  • Výplatní termín 18. 4. bude vyplacen 19. 4.
  • Výplatní termín 6. 7. bude vyplacen 7. 7.
  • Výplatní termín 24. 12. bude vyplacen 23. 12.

Další termíny v celém roce jsou již beze změny. Změny termínu odeslání důchodů se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu.

„Klient si volí způsob výplaty důchodu při podání žádosti o dávku důchodového pojištění s tím, že kdykoliv později může požádat ČSSZ o změnu,“ uvedla ČSSZ.

Lednová výplata poprvé přinese také novinku v podobě doplatku valorizace. Všichni důchodci dostanou mimořádně vyplacenou poměrnou část valorizace za období od 1. ledna do výplatního dne. Více o této změně píšeme v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu